Ulykken skjedde like ved Flaktveit fotballbane i Åsane rundt midnatt nyttårsaften.

Politiet fikk medlingen syv minutter inn i det nye året, og var på plass ganske kort tid etter sammen med ambulanse.

Ifølge flere øyenvitner BT har snakket med, var rundt 20 ungdommer samlet ved fotballbanen for å tenne opp fyrverkeri. Et stort batteri ble antent og ungdommene trakk seg unna.

En nabo tok styring

— Det gikk da en stund uten at noenting skjedde. 18 åringen trodde ikke at det var skikkelig antent og løp bort for å tenne på en gang til. Men da han kom frem gikk hele batteriet av i ansiktet på han, sier en av festdeltakerne på dagtid første nyttårsdag.

En nabo som kom løpende til, ringte til AMK-sentralen. Samtidig som naboen snakket med AMK fikk han også kontakt med den skadde ungdommen som hele tiden var bevisst. Begge øynene så skadet ut, og han hadde et kutt over høyre øye. Samtidig hadde han trykkskader og kutt i venstre hånd. På forespørsel fra AMK ble det også lyst med lommelykt mot øynene til den skadde, og 18 åringen kunne da observere svakt lys.

Han ble sendt til akuttmottaket på Haukeland Universitetssykehus.

Vil avhøre vitner

— En gjeng var samlet. Noen av festdeltakerne varslet oss, sier operasjonsleder Frode Kolltveit i Hordaland politidistrikt.

Klokken 04.00 melder sykehuset at mannen er alvorlig skadet.

— Vi har ingen andre opplysninger om hva slags skader vedkommende har fått, sier pressevakt Ragnhild Dårflot Olsen.

Ingen andre ble skadet i hendelsen.

Politiet har opprettet sak. Vitner til ulykken vil senere bli avhørt.

Vet du noe om saken? Send MMS/SMS til 2211, eller skriv e-post

Flest tilskuere fikk øyeskader

Branner, materielle skader og personskader har gått kraftig ned siden forbudet mot styrepinneraketter ble innført i 2008. Men alvorlige øyeskader ligger på samme nivå som tidligere.

I forbindelse med nyttårsaften i fjor ble det registrert 15 alvorlige og moderate øyeskader. Ni av dem var tilskuere, mens fire var personer som tente på fyrverkeriet.

- De mindre alvorlige øyeskadene er skader i øyenlokk, sot — og kruttskader på slimhinnen og brannskader på hornhinnen. De alvorlige er indre skader i øyet med blødninger og netthinneløsning, og hull på øyet. I de siste tilfellene kan man miste synet. I fjor måtte to av de 15 fjerne øyet, og sette inne et glassøye, sa overlege Nils Bull ved øyeavdelingen på Haukeland universitetssjukehus til BT nyttårsaften.

Knuffing og slåssing

Politiet i Hordaland har heller ikke andre rapporter om alvorlige personskader under nyttårsfeiringen.

— Vi har to i drukkenskapsarresten. Ellers har det vært litt knuffing og slåssing som har endt i kutt, men ingen alvorlige skader. Vi har også rykket ut til flere familieforhold, sier Frode Kolltveit klokken 06.00.

— Men sammenliknet med andre nyttårsaften, har det vært ganske stille. Det kan ha noe med været å gjøre. Det har vært gankse surt i natt og det har nok ikke vært fristende å stå ute.

KLØYVD ØYE: Dette er en av skadene som kom inn til øyeavdelingen på Haukeland nyttårsaften 2012. En mann i 20-årene fikk øyet kløyvd i forbindelse med oppfyring av et rakettbatteri.
ARKIVFOTO: Nils Bull/Haukeland sykehus