— Vi hadde ventet og håpet, og ventet og håpet at denne streiken skulle gi seg. Jeg ba en stille bønn i morges om at streiken var over, sier Sunniva Blom Andersen.

Men det var den ikke. I går ringte hotellene som er rammet i streiken rundt til sine kunder med den endelige beskjeden: Det blir ingen 17. mai-frokost eller lunch på Hotel Norge i år. For første gang i historien har en streik satt en stopper det som for mange er et høydepunkt på nasjonaldagen.

- Ikke det samme uten

— Lunchen på Hotel Norge er liksom en del av 17. mai. Det blir ikke det samme uten. Det var tydelig en nedtur, ikke minst for barna, når jeg fortalte at det kanskje ikke ble noen lunch på Norge, sier Blom Andersen.

Sammen med barn og barnebarn har hun hatt det samme bordet på Hotel Norge hver 17. mai i ti år. I år skulle de vere 15 til bords.

Blom Andersen var likevel heldig og klarte i går å skaffe bord på et annet hotell, så dagen er i hvert fall delvis reddet.

Tusen uten bord

I tillegg til Hotel Norge har SAS-hotellet på Bryggen avlyst alle arrangementer 17. mai.

— Det er første gang i historien at dette skjer, sier Anne Marte Ritland, som er bookingsjef for de to hotellene.

Ritland regner med at de hadde bestillinger for rundt 1000 gjester til frokost og lunch 17. mai på de to hotellene.

Natt til i går gikk partene i hotellstreiken fra hverandre uten å ha blitt enig under meklingen. De skal etter planen møtes til nye møter lørdag, noe som kan gi et håp for Festspillene. Streiken har nå vart i over en måned, mer enn dobbelt så lenge som noen tidligere streik i hotell- og restaurantbransjen.

Har bestilt for neste år

Blom Andersen har ikke noe problem med å akseptere at det er streik, men er optimistisk med tanke på fremtidens 17. mai-luncher:

— Det må du få med: Lunch for neste år er allerede bestilt.

NEDTUR: Etter ti år ved samme bord på Hotell Norge, må Sunniva Blom Andersen og familien finne seg et annet bord 17. mai i år. Men bestillingen er allerede lagt inn for neste år.
FOTO: HELGE SKODVIN