— Er 17. mai over nå? spør Simen Tysse da han våkner fra koma 18. mai.

To dager tidligere. Simen og pappa Tony Andre er ute og pynter med flagg til nasjonaldagen. Simen er uheldig, tråkker skeivt og faller over muren utenfor huset på Milde. Håndtaket på en trillebår treffer han i magen, og Simen blir livstruende skadet.

— Han var uvanlig blek, og klarte nesten ikke snakke. Jeg skjønte at han hadde det forferdelig vondt, forteller mor Kristine Rafsol Tysse.

Luftambulanse med lege er raskt på plass, og Simen blir fraktet til Haukeland sykehus. Mamma er med i ambulansen, mens pappa og tvillingbror Caspar kommer like etter. På Haukeland står et legeteam klar til å operere gutten som har fått nyren kløvd i to.

Tenkte på leksene

To dager senere våkner Simen etter operasjonen der legene måtte fjerne den ene nyren. Tilbake har han 42 sting på magen. Foreldrene kan puste lettet ut etter flere døgn med uvisshet.

— Hvilken dag er det i dag?, spør Simen fra sykehussengen når stemmen er tilbake.

— Fredag 18. mai, svarer mor.

— Å nei, jeg har ikke fått gjort leksene, utbryter 6-åringen.

— Da skjønte vi at han heldigvis var seg selv, smiler moren.

Aller verst for gutten var det likevel at han gikk glipp av 17. mai feiringen, som han hadde gledet seg til i lang tid. Sammen med klassen hadde han forberedt et klasserop, som de håpet å vinne premie for.

— Han var så forferdelig lei seg for at han ikke fikk være med og gå i toget sammen med klassen, forteller far til Simen.

Derfor bestemte familien seg for å arrangere ny 17. mai-fest for sønnen. Og det med stil.

Ludvigsen i toget

Både onkler og tanter, besteforeldre, fettere, oldemor og venner møtte frem for å feire nasjonaldagen på etterskudd. Med flagget i front marsjerte de bunadskledde gjennom nabolaget.

Gustav Lorentzen, best kjent som Ludvigsen i duoen Knudsen og Ludvigsen, akkompagnerte på banjo. Med hurrarop og blåseinstrument vekket toget stor oppmerksomhet denne junidagen. Forbipasserende bilister sakket farten og sperret opp øynene mot toget som både sang Ja, vi elsker og Brann-sangen.

— Flaks at 17. mai falt på 3. juni år, kommenterer Lorentzen i det strålende været.

Etterpå var det i kjent 17. mai-stil duket for pølser, is og kaker hjemme hos familien.

— Dette er tidenes beste 17. mai, klart vi skulle gjøre dette for Simen, sier tante Liss Tysse.

- Nesten som julaften

Nesten en uke har gått siden Simen ble utskrevet fra sykehuset. Selv om 6-åringen er på bedringens vei, er han fremdeles slapp etter påkjenningen.

Mor Kristine er glad for at hele familien er samlet til fest denne dagen.

— Det var forferdelig trist på 17. mai. Det er jo en dag hvor alle er glade, mens vi satt på sykehuset og ikke visste hva som kom til å skje.

Da sønnen våknet fra koma, var hun rask til å love han en skikkelig 17. mai-feiring når han ble bedre. Hun vil rette en stor takk til luftambulansen og legene på Haukeland for at Simen i går kunne ta igjen det tapte.

— 17. mai er nesten like bra som julaften, sier Simen i det han smeller en ballong.

Og familien har snart en ny feiring i vente. 19. juni fyller tvillingene 7 år.

— Pynten kan bare stå, sier Simen.

oddleiv apneseth
oddleiv apneseth
Oddleiv Apneseth
oddleiv apneseth
Oddleiv Apneseth