Ingen kom til skade i brannene, som trolig skyldes uvettig bruk av fyrverkeri. Begge brannene startet i verandaer, og utvendige vegger. Bortsett fra røyk— og vannskader, er det få skader innvendig i leilighetene. I begge blokkene ble et stort antall beboere evakuerte, men de fleste kunne altså flytte inn igjen i løpet av kort tid.

- Årsaken trolig fyrverkeri

— Selv om det er for tidlig å fastslå årsaken til brannene, er det nærliggende å tro at fyrverkeri har startet dem, sier brannsjef i Bergen, Helge Eidsnes, til bt.no.

Brannen i den 11 etasjes høyblokken i Myrdalsskogen ble varslet fem minutter over midnatt. Åsane brannstasjon ligger like ved, og da mannskap derfra rykket ut sto flammene ut av altanen i en leilighet i 8. etasje. Det brant i en utvendig bod, der det ble oppbevart en flaske propan. Rask reaksjon fra brannvesenet hindret det som kunne utviklet seg til en katastrofe.

Evakuert

Alle beboerne fra 8.etasje og opp ble evakuerte, deriblant Wenche Mjåtveit (74) og Martha Olsen (80).

— Det var ganske uhyggelig å se ned på den brennende altanen, forteller Olsen, som var svært glad for at hun fikk komme inn igjen da brannen ble med slokket klokken 00.24.

De åtte som bodde i leilighetene nærmest brannsteet, måtte imidlertid finne seg annet bosted for natten.

Brannen i lavblokken i Olsvikåsen ble varslet i 20-tiden. Den startet på en altan i 2.etasje, og bredte seg oppetter ytterveggen. Flammene gikk bak fasadeplatene, og hele den ene veggen sto i full fyr da brannvesenet kom til. Henny Ekehovd, som bor i toppteasjen på lavblokken, befant seg i familieselskap på Sotra da politiet ringte og sa at det var brann i leiligheten hennes.

Fikk sjokk

— Jeg fikk sjokk. For en forferdelig beskjed på en dag som dette! Jeg tenkte med en gang på alle de uerstattelige fotografiene mine. Heldigvis er både de og resten av inventaret kommet uskadd fra brannnen, sier Henny Ekehovd til bt.no.

Brannen i Olsvikåsen ble meldt slukket klokken 00.12, opplyser vaktsjef Osvald Nordvik ved Bergen politidistrikt til bt.no. Ni av beboerne i denne blokken måtte tilbringe natten et annet sted enn hjemme.

INGEN SKADD: Ni personer må tilbrige nyttårsnatten på hotell eller hos slekt og venner etter at det brøt ut brann i lavblokk i Olsvikåsen i 20-tiden mandag.
Foto: Jan M. Lillebø