MAJ-BRITT DAHL

— Vi må bygge i høyden for å kunne bevare den gamle bebyggelsen, hevder Ole Jan Strønen.

Fredag presenterte eiendomsutvikleren og reklamemannen de nye planene for Jonsvollskvartalet. Prosjektet er kostnadsberegnet til 400millioner kroner.

Bevarer 1700-tallshus

I tillegg til det nye tårnet ønsker han å bevare tre av de gamle 1700-tallshusene mot Baneveien. Her blir 150 leiligheter på 35 til vel 100 kvadratmeter, matbutikk, småbutikker og kontorer samt parkeringsmuligheter i underetasjen.

To portaler skal føre folk gjennom et parkliknende gårdsrom og ut mot Engen. Og som prikken over i-en: En del av Ekserserhuset kles i glass, og blir ifølge Strønen en historiefortellende attraksjon.

— Vi vil ha liv og røre tilbake i strøket - slik det var før, sier eiendomsutvikler Ole Jan Strønen.

- Positive signaler

I neste uke presenteres planen for komité for byutvikling i Bergen kommune. Strønen er klar til å sette første spadetak nå.

— Vi har fått positive signaler fra kommunen, byantikvaren og fylkeskonservatoren, sier Strønen, men understreker at den endelige avklaringen selvfølgelig gjenstår.

Han er svært spent på hvordan kommunen vil behandle planene om et tårn som rager 49 meter over bakken. Malen for sentrumsplanen ligger på 27 meter over bakken.

— Vi vet at forslaget er kontroversielt, men vi vil delta i en diskusjon omhvordan Bergen skal endre sin silhuett, sier arkitekt Eilf Bjørge, vel vitende om at det er flere prosjekter i byen som sikter mot høyden.

PRESENTERTE: Ole Jan Strønen presenterte planene i dag.
TOR HØVIK