Ingve Presttun har selv opplevd å få livet snudd på hodet etter å ha nektet en ungdom adgang til butikken han drev. Etter mye stjeling av varer fikk Presttun nok og ga ungdommen klar beskjed.

Hevnen

17-åringen ble så sint at han kom tilbake om kvelden og knuste Presttuns hode med en 84 cm lang jernstang.

— Det jeg har opplevd ønsker jeg ikke på min verste fiende. Jeg fikk livet nesten ødelagt, sier han.

12 år etter overfallet er han fortsatt preget av hendelsen. Han lå et halvt år på Haukeland Sykehus. En kamerat av ham, som for over 20 år siden avverget et ran, går fortsatt til behandling ved Haukeland Universitetssykehus.

— Det er farlig å prøve og avverge ran og butikktyverier. Konsekvensene kan bli veldig alvorlige, sier Presttun.

Alt raste den dagen, livet før og nå kan ikke sammenlignes. Jeg har problemer med å snakke fremdeles, men kan gjøre meg forstått. Språket får jeg aldri igjen, men jeg må leve med det Ingve Presttun

Halve hodet knust

Hele talesenteret var knust og han måtte lære seg å snakke og skrive helt på nytt. Det tok nesten to års hardtrening med høytlesing av flere aviser daglig før han kunne si en enkel setning. Livet ble nullstilt.

Han oppfordrer butikksjefene å ha nok ansatte og gjøre det de kan for å redusere mengden kontanter i butikkene.

— Nå går vi inn i en tid der det er mye penger i omløp. Butikkene må ha en plan for hva de skal gjøre dersom de ansatte blir utsatt for ran, hvem de har på jobb og hva de skal gjøre i en ranssituasjon, sier Presttun.

Farlig å være tøff

Det er bare en liten uke siden Ica-butikken på Landåstorget ble ranet. En ung butikkansatt fulgte etter ransmannen, sammen med en kunde. Da raneren oppdaget ham, kom han mot ham med en kløftet machetekniv.

— Jeg angrer ikke, det førte til at han ble tatt av politiet, sa ungdommen til bt.no.

Presttun blir opprørt av slike hendelser.

— Det kunne gått så galt, men han var heldig! De må ikke være så tøffe. De kan få livet sitt helt ødelagt hvis det går galt. Det er politiets jobb å fakke ranerne, sier han.

Politiet skryter

  • Ica-medarbeideren har gjort noe som han må få anerkjennelse for og han har gjort observasjoner som gjorde at raneren ble tatt. Politiet er avhengig av opplysninger for å kunne løse de aller fleste saker, så man kan ikke være kategorisk med hva som er rett og galt.

Situasjonen må vurderes fra gang til gang avhengig av hvem som er tilstede og hvordan de vurderer det. Vi må ikke komme dithen at ingen gjør noe, sier politioverbetjent Jan Martin Skulstad, leder for Allmenseksjonen ved Bergen sentrum politistasjon.

Øvelse gir trygghet

Skulstad anbefaler butikkansatte å øve seg på ulike situasjoner, som kan gjøre dem bedre rustet hvis de blir utsatt for ran.

— Jo mer du har trent på noe, dess bedre handler du i stressete situasjoner. Det kan også hjelpe på reaksjoner i ettertid, sier Skulstad.

Politiet har sett en endring fra post- og bankran mot bensinstasjon-, kiosk- og butikkran de siste årene.

— Det kan skyldes at de har mindre sikring, lite betjening og lange åpningstider, noen har døgnåpent. Men vi har hatt en god dialog med bransjen om forebygging. Mange investerer i overvåkingskameraer og da er det viktig at de har høy kvalitet på utstyret så bildene kan brukes i etterforskningen og at det ikke står store salgsstativer i veien, sier Skulstad.

- Fjern penga!

En raner fra østlandsområdet ble i sommer intervjuet av Handelsbladet og sa at det eneste som vil holde ranere borte fra butikkene, er at man fjerner pengene.

Nettopp det har de gjort hos Rema 1000 på Wergeland i Bergen. Etter et knivran utført av en ung tenåring for noen år siden, investerte de i Cash Guard. Pengene går rett i låste beholdere som er sikret på linje med en safe.

— Ingen ansatte har fysisk tilgang på kontanter her lenger. Det er lenge siden vi gikk med sedler i en skinnveske til nattsafen om kvelden, sier kjøpmann Preben Madsen.

Han har investert mye i sikkerhet for de ansatte.

— Jeg føler vi har omfattende sikkerhetstiltak. Vi er bevisst på hvor mange ansatte vi har på jobb om kvelden og at vi har både menn og kvinner. Det er ikke tvil om at naskere blir spakere når de treffer mannlige ansatte. Vi har video-overvåking av kassene og i inngangspartiet. Bildene har vært til hjelp for politiet ved flere anledninger, sier Madsen.

- Alt raste

Først etter åtte år kunne Presttun så smått begynne å jobbe litt igjen. Han fyller varer i hyllene i ulike butikker og nå 12 år etter overfallet klarer han maks 40 prosents stilling.

— Alt raste den dagen, livet før og nå kan ikke sammenlignes. Jeg har problemer med å snakke fremdeles, men kan gjøre meg forstått. Språket får jeg aldri igjen, men jeg må leve med det, sier Presttun.

OVERFALT: Her på parkeringsplassen på Ulvedalen Torg ble Ingve Presttun slått i hodet med jernstang. FOTO: Sean Meling Murray