— Vi ser svært alvorlig på det som har skjedd, sier Fana-lensmann Norvald Visnes til BT.

Totalt fire personer i alderen 17 til 19 er siktet for kidnapping, vold og trusler mot Fana-gutten. Tre av dem er pågrepet, og to av dem ble fremstilt for varetektsfengsling i Bergen tingrett torsdag. Påtalemyndigheten fikk ikke medhold i fengslingsbegjæringen, men har anket til Gulating lagmannsrett, som skal behand-le saken fredag. Også tredjemann blir trolig fremstilt for fengsling. Politiet jakter fortsatt på den siste siktede.

- Truet på livet

Det brutale oppgjøret fant sted natt til tirsdag denne uken. Politiet mener den 17-årige hovedmannen allerede mandag kveld hadde bestemt seg for å "ta" en jevnaldrende gutt, som hevn for påstått tyveri av en scooter Med seg på laget skal han ha fått tre 19-årige kamerater, hvorav de to største angivelig skulle stå for all nødvendig voldsbruk. Sistemann slapp unna med å være sjåfør.

For å lokke til seg det 17 år gamle offeret, plukket gjengen opp en 19-årig bekjent av gutten, som ifølge politiet ble truet med våpen til å bli med på gjengens planer.

— 19-åringen oppfattet situasjonen som livstruende. Han var vettskremt, men klarte å stikke av etter å ha lokket til seg 17-åringen, forteller lensmann Norvald Visnes.

Hovedofferet klarte derimot ikke å komme seg unna, og skal ifølge sin egen forklaring ha gjennomgått et rent voldshelvete i løpet av natten.

Gått i dekning

— 17-åringen ble kidnappet i flere timer, truet med våpen og utsatt for vold, hovedsaklig slag og spark. Heldigvis ble han ikke så skadet at han trengte legebehandling, forteller Visnes.

Ifølge lensmannen var det de to storvokste 19-åringene som stod for det meste av volden. Kameratgjengen skal også ha brukt flere våpen for å true 17- og 19-åringen, men Visnes vil ikke si hva slags våpen det er snakk om.

Politiet fikk først nyss om saken da den 19-årige "lokkemannen" tok kontakt for å anmelde truslene. Takket være hans opplysninger, klarte politiet å spore opp den mørbankede 17-åringen samme natt.

Tre av de fire som stod for kidnapping-en er pågrepet. Onsdag kveld gikk bevæpnet politi til aksjon mot en leilighet i Arna for å pågripe fjerdemann, men uten resultat.

— Ting tyder på at han har gått i dekning, forteller lensmann Visnes.

Nekter straffskyld

Den 17-årige hovedmannen beklager sterkt det som skjedde, men hevder at det hele var resultat av en voldsepisode tidlig mandag kveld. Der skal begge ofrene ha vært med på å banke ham opp, før en av dem skal ha stjålet scooteren hans.

Den kidnappingssiktede ungdommen har i avhør påstått at han møtte 17-åringen natt til tirsdag for å få igjen scooteren, og at han tok med seg noen venner fordi han ikke turte å møte opp alene. Deretter skal situasjonen ha kommet fullstendig ut av kontroll.

— Min klient erkjenner å ha gjort en stor tabbe, og at han skulle ha gått til politiet i stedet for å løse det på denne måten, sier hans forsvarer, advokat Bård Christian Tvedt.

Den 19 år gamle sjåføren stiller seg ifølge sin forsvarer helt uforstående til kidnappingssiktelsen.

— Han erkjenner ingen straffskyld, sier advokatfullmektig Carl-Christian Grythe Hoff til BT.

ALVORLIG: Lensmann Norvald Visnes ser svært alvorlig på voldsepisoden, og lover at politiet skal komme til bunns i saken.
Arkivfoto: Arne Nilsen