En 72 år gammel kvinne var alene på jobb da butikken i Vestre Torggate ble ranet 28. april 2007.

Hun sto på bakrommet da en 17 år gamle raner tok seg inn i butikken. Bevæpnet med øks truet han 72-åringen til å åpne safen der det lå en rekke verdigjenstander. Imens knuste den 19 år gamle kameraten flere montere i butikken, og ifølge politiet fikk de med seg verdier for 105.000 kroner.

– Desperat etter penger

To andre personer, en 29-åring og en 22-åring, er tiltalt for å ha planlagt ranet. Alle er bosatt i Sverige.

– Jeg hadde spillegjeld på 40.000-50.000 kroner, og var desperat etter penger. Jeg hadde tidligere bodd i Bergen, og visste at det var en klokkebutikk der, sa 29-åringen da rettssaken startet i dag.

Han skal ha organisert reisen og oppholdet i Bergen.

Også 22-åringen oppga økonomiske problemer som grunn til at han kom med ideen om ranet.

– Jeg ga beskjed om at det ikke skulle brukes vold. Hadde jeg visst hvilke konsekvenser dette ranet ville fått hadde jeg aldri tatt initiativ til det. Jeg angrer veldig i dag, og har bare lyst å bli ferdig med saken, sa 22-åringen.

Økseraner: – Jeg var livredd

17-åringen som truet den 72 år gamle kvinnen fremsto også som en angrende synder i retten i dag.

– Jeg var aldri inne på tanken om å skade hun som jobbet i butikken. Det eneste jeg tenkte på var å få med meg mest mulig gull. Jeg var også livredd under ranet, og jeg angrer noe så forferdelig på det jeg har vært med på, sa han i retten.

Han mener han ble utnyttet av de to som skal ha planlagt ranet.

– Det eneste jeg har fått ut av ranet er fengselsstraff. Nå vil jeg sone straffen og få meg en jobb.

19-åringen som også var med på ranet er fremdeles ikke pågrepet. Han er nå etterlyst i hele Europa. Politiinspektør Sidsel Isachsen sier også han har innrømmet straffskyld. Politiet har blant annet DNA-spor som knytter mannen til ranet.

Isachsen er glad for at de tiltalte nå erkjenner straffskyld.

– Dette gjør rettssaken raskere og mer effektiv, og det vil få betydning for straffeutmålingen. Samtidig har det ikke hjulpet etterforskningen, siden tilståelsene ikke kom før i sommer, sier Isachsen.

KRISTIN JANSEN (MMS)