17-åringen var ute og gikk tur sammen med venner onsdag kveld da hun plutselig falt om og besvimte. Jenten ble i hui og hast kjørt med ambulanse til Voss sjukehus. Legene ved sykehuset kjempet hele natten for å redde livet hennes, men lyktes ikke. Hun kom aldri til bevissthet, og døde tidlig torsdag morgen.

Lensmann Kaare Rykke på Voss bekrefter overfor BT at 17-åringen vil bli obdusert ved Haukeland universitetssykehus for å klarlegge dødsårsaken og omstendighetene rundt det plutselige og totalt uventede dødsfallet.

— Obduksjonsresultatet ventes å foreligge tidligst en av de første dagene over helgen, sier han.

Fryktet blodpropp

Den 17 år gamle jenten hadde etter det BT erfarer hatt smerter i et kne siden hun pådro seg en skiskade i mars i år.

Kneskaden leget seg ikke. Smertene var konstante, og de pårørende skal ha vært svært bekymret for datterens helse. Jenten skal flere ganger i løpet av de siste månedene ha vært i kontakt med lege og sykehus fordi foreldrene fryktet at hun kunne ha en blodpropp i foten. De skal gjentatte ganger ha tatt dette opp med legepersonell og bedt om at det ble sjekket nærmere, uten at dette noen gang ble gjort. Senest kort tid før hun døde var 17-åringen til legesjekk. Obduksjonsrapporten vil vise om foreldrene har rett i sine teorier om at datteren led av uoppdaget blodpropp.

Dødsfallet kom som et sjokk på elever og lærere ved Rogne vidaregåande skule skole på Voss, der 17-åringen var elev. Da dødsfallet ble kjent i går, samlet hele skolen seg til minnestund. Det ble også holdt en minneseremoni ved Granvin barne- og ungdomsskule, der 17-åringen tidligere gikk.

Helsetilsynet avventer

Dødsfallet er foreløpig ikke meldt til Statens helsetilsyn. Assisterende fylkeslege Svein Hindal sier til BT at uventede dødsfall i den kategorien som det her er snakk om, rutinemessig skal meldes til politiet, men at slike hendelser ikke automatiske utløser meldeplikt til Helsetilsynet.

— Slik meldeplikt foreligger bare i de tilfeller dødsfall skjer på sykehus eller annen helseinstitusjon. I dette tilfellet var omstendighetene noe annerledes.

Først når obduksjonsrapporten foreligger og dødsårsaken er avklart, kan det bli aktuelt for Helsetilsynet på komme inn med granskning. Det gjelder dersom det foreligger mistanke om medisinske forsømmelser på et eller annet nivå, sier Svein Hindal.