17-åringen er stor fan av Harry Potter, og debuterer i disse dager med sin egen fantasyroman «Havprinsen — leting etter blått blod».

Tankekart

– Det begynte sommeren for to år siden, forteller den unge forfatteren og skoleeleven.

– Jeg var imponert over forfattere som kunne skape sin egen verden, og tenkte at det måtte være gøy å lage et slikt univers selv

Hun begynte å skrive ned små ideer, helt til hun hadde begynnelsen på en historie. Da satt hun oppe en hel natt og skrev et tankekart over hva hun ville ha med i historien.

– Jeg bestemte meg for å bruke et halvt år på å planlegge, og satte meg som mål å begynne selve skrivingen på 1. juledag. Slik ble det også. Jeg ville vite alt som skulle skje i boken før jeg begynte på skrivingen.

Bokserie

Det første halvåret gikk lett, og hun skrev 2-3 sider om dagen.

– Jeg var veldig motivert, men også veldig kritisk, husker hun, og forteller at hun måtte se over teksten flere ganger og gjøre mange forandringer underveis.

– Sommeren 2007 var jeg kommet frem til de to siste kapitlene. Da fant jeg ut at boken var blitt alt for lang, og bestemte meg for å dele den opp i to bøker.

– Så det kommer en ny bok?

– Ja, den mangler bare tre kapitler før den er ferdig.

– Det blir kanskje en hel bokserie?

– Planen var å skrive en triologi. Nå ser det ut som det kan bli fire bøker, men da regner jeg med at jeg er i mål.

Fantasyfortelling

Boken utgis på Norske bøker, et lite forlag som har som formål å gi ut bøker som avvises av de større forlagene.

– Jeg fant frem til forlaget på internett, og tenkte at jeg ville teste det ut, sier hun.

Boken til Kristine Rande er en såkalt fantasyfortelling, en fortellerform som gir forfatteren nærmest fritt utløp for fantasi og skaperevne.

– Tanken var at det skulle være et eventyr, der jeg kunne dra fantasien svært langt ut og blande inn både magi og teknologi, sier hun.

– Tror du på det overnaturlige selv?

– Ja, det gjør jeg. Jeg tror at det finnes mer enn man kan se.

Du kan lese mer om den unge forfatteren i Åsane Tidendes papirutgave

HAVPRINSESSE: - Jeg er veldig glad i Disney-filmen «Den lille havfruen», sier Kristine Rande, som begynte å skrive på boken «Havprinsen» da hun var 15 år. - Havet er et veldig skummelt og veldig spennende univers. Det kan være mye mer der enn hva vi vet i dag.
Magne Fonn Hafskor
VIL OVERRASKE: - Jeg liker godt fortellinger der det plutselig skjer noe uventet, sier Kristine Rande. - Det har jeg også prøvd å få til i min egen bok. Leserne skal overraskes innimellom.
Magne Fonn Hafskor