– Lærerne på ungdomsskolen sa at jeg burde bli politiker. Da jeg var 14 tok jeg for meg de ulike programmene for å finne en skolepolitikk jeg var enig i. Det ble Unge Høyre, sier Botnevik.

I begynnelsen var hun passivt medlem. Etter et halvt år kom telefonen fra Fana og Ytrebygda Unge Høyre med beskjed om at hun var valgt inn i styret for bydelslaget.

– Jeg brenner spesielt for døgnåpne barnehager. Det hadde vi en svær diskusjon på i programkomiteen. Til slutt vant vi med fem mot fire stemmer. Da hadde de fleste blitt trøtte og gått hjem. Og så er jeg svært opptatt av at hjelpetrengende skal ha rett på fast hjemmehjelp. Gamle mennesker skal slippe å få 30 ulike hjemmehjelper på 14 dager, sier hun.

– Ligger partivalget til familien?

– Ikke akkurat. Min søster er RV'er. Hun var tidligere med i SU, men syntes ikke det var radikalt nok. Mor og far er politisk engasjerte, men ikke med i noe parti.

– Så det er livlig rundt middagsbordet hjemme på Søreide?

– Ja, særlig rundt forrige valgkamp. Siden har min søsters politiske interesse dabbet litt av, sier Botnevik.

Under valgkampen i fjor høst jobbet hun nesten døgnet rundt, og utsatte skolestarten i tre uker. For tiden bruker hun to-tre timer for partiet.

– Jeg har medansvar for blåonsdag, et sosialt arrangement med politisk påfyll en eller to ganger i måneden. Der har vi programmet spikret frem til sommeren. Så sitter jeg i valgkomiteen i Bergen Unge Høyre og har vært med å skrive Unge Høyres program for helse— og sosialpolitikk. Pluss at jeg representerer Unge Høyre i Ytrebygda Høyre.

– Er politikk til nytte på skolen?

– Det gir kjempemange fordeler i mange fag. Mye tar jeg lettere fordi jeg har vært inne i det gjennom politikken. For eksempel i historie, der vi nå gjennomgår tiden etter 1850. Mange kriger har en politisk bakgrunn.

– Har du klart å lokke mange medelever inn i politikken?

– Jeg har et medlem i kikkerten her ute på Fyllingsdalen. Men den mest hektiske verveperioden var for noen år siden. En gang klarte jeg å verve et medlem på bussen. Jeg satt foran to stykker som diskuterte Høyres alkoholpolitikk. En av dem forsvarte partiet. Da klarte jeg ikke å dy meg, men snudde meg og spurte om han kunne tenke seg å bli med i Unge Høyre, sier 17-åringen.

NOMINERT: Mette Botnevik (17) kan bli blant de yngste i bystyret neste år. I går kveld var hun på nominasjonsmøte til Bergen Høyre.
Lillebø, Jan M.