Utbyggingen av Brann stadion er bare ett av de store prosjektene som rammes når 16.000 arbeidere i byggebransjen nå er i streik. I Bergens-området er rundt 2000 arbeidere i konflikt.

Den nye Stadion-tribunen med fire tusen sitteplasser skal etter planen stå klar til 16. mai-kampen mot Tromsø. Men streiken i byggfagene kan spolere festen for mange Brann-supportere. Med nyåpnet tribune, vil Stadion-kapasiteten være 19.000. Uten nye-tribunen, er det bare plass til femten tusen mennesker.

— Hvis streiken varer i et par dager, henger åpningen av den nye sittetribunen i en syltynn tråd. Varer konflikten i en uke, kan vi bare glemme åpning 16.mai, sier daglig leder Terje Reistad i Brann Stadion AS.

I dag sender entreprenøren LAB, som bygger det nye tribuneanlegget, dispensasjonssøknad til Byggenæringens Landsforening (BNL) i Oslo.

Der i gården gis det ingen løfter:

«Fare for liv og helse»

  • Jeg ønsker ikke å kommentere enkeltsøknader. I utgangspunktet finnes det klare kriterier for når det kan bli gitt dispensasjon. Denne søknaden vil bli gitt samme seriøse behandling som alle andre, sier Audun Lågøyr, direktør for næringspolitikk og kommunikasjon i BNL.

Kriteriene for å gi dispensasjon er «fare for liv eller helse, eller ved fare for betydelige skader på materiell».

Når dispensasjonsutvalget i BNL har bestemt om Stadion-utsettelse oppfyller disse kriteriene, videresender de sin innstilling til motparten Fellesforbundet sentralt.

Lytter de til streikeledelsen i Bergen, er utsiktene til tribuneåpning gode.

— Å fortsette byggingen av Stadion-tribunen, vil ikke ødelegge formålet med streiken. Vi har ikke noe ønske om å spolere fotballfesten 16.mai for flere tusen Brann-tilhengere. Vi streiker mot arbeidsgiverne og mot sosial dumping, ikke for å ramme fotballinteresserte bergensere, sier Roger Pilskog, leder i Unionen fagforening.

«Mentalhelsen»

Også entreprenøren LAB (Larsen, Atterås og Brosvik), håper at de 25-30 bygningsarbeiderne kan ta opp igjen arbeidet snart. Ellers ryker den stramme tidsplanen for Stadion-utbyggingen.

— Jeg håper vi får svar på søknaden i løpet av dagen, sier administrerende direktør Trygve Mo.

— Vi lover kort behandlingstid, forsikrer Audun Lågøyr i BNL.

Brann Stadion AS setter også sin lit til en kjapp løsning.

  • Streik er et lovlig våpen, men 16.mai-kampen er en folkefest vi håper ingen har lyst å ødelegge, sier administrerende direktør Terje Reistad.

— En Stadion-utsettelse skaper ikke fare for liv og helse?

— Det kan gå ut over den mentale helsen til svært mange bergensere. Og det er ikke sagt bare på spøk, understreker Reistad.

Her blir det stille

Det er ikke bare Stadion-utbyggingen som rammes av streiken i bygningsbransjen.

Her er noen av de største byggeplassene i Bergen som vil merke streiken:

  • Ishallen, Vestkanten.

*Den nye brannstasjonen på Nygårdstangen.

  • Studentsenteret og Grieghallen.
  • Store boligprosjekter som Hansaparken, Kyrresborg, Tømmervågen og Puddefjorden borettslag.

— Alle de rundt 2000 arbeiderne som jobber i bedrifter tilsluttet NHO er tatt ut i streik, deriblant store selskaper som Veidekke og Skanska. Mange hordalendinger som arbeider på store anlegg som Melkøya og Ormen Lange er også i streik, sier leder Roger Pilskog i Unionen Fagforening.

TOMT 16. MAI? Den nye Stadion-tribunen med fire tusen sitteplasser skal etter planen stå ferdig til fotballfesten 16.mai. Streiken gjør at tribuneåpningen henger i en syltynn tråd. FOTO: KNUT EGIL WANG

TOMT 16. MAI? Den nye Stadion-tribunen med fire tusen sitteplasser skal etter planen stå ferdig til fotballfesten 16.mai. Streiken gjør at tribuneåpningen henger i en syltynn tråd. FOTO: KNUT EGIL WANG