• De bare lettet. Det var et forferdelig syn, sier matmor Lise Johnsen.

Det var Bladet Tysnes som først skrev om hendelsen.

Da styrtregnet startet lørdag formiddag, satt Lise Johnsen og kikket ut vinduet fra gården på Haaheim i Tysnes.

— Dråpene var så store at jeg trodde det var hagl, sier Lise Johnsen, som passet de tamme villsauene til svogeren Asbjørn Johnsen.

- Lettet en meter opp i luften

Sauene strimlet sammen under grantrærne 50 meter fra huset, slik de pleier når det regner. Plutselig kom det et voldsomt lysglimt og et drønn så det kjentes som huset ristet, forteller Lise.

— Sauene bare lettet en meter opp i luften før de ble slengt ned i bakken igjen. Det var et forferdelig syn. Jeg ventet på at de skulle reise seg igjen og løpe videre. Men de bare lå der.

- Trodde ikke det jeg så

Sønnen Anders kom seg raskt ut. Det så ut som det fortsatt var liv blant noen av sauene, så han tok med seg geværet i tilfelle han måtte avlive noen av dyrene.

— Jeg trodde ikke det jeg så. Der lå 16 av sauene med beina i været, sier han til Bladet Tysnes.

Alle var døde, bortsett fra et lam, som så helt uskadet ut.

Lå ved den døde moren

Sau1.jpg
Lena Helvik, bladet Tysnes

Da veterinær Karl Lunde kom til Haaheim noen timer senere, lå det fortsatt helt stille ved siden av den døde moren.Lunde forklarer at sauene har dødd momentant. Han har aldri sett noe lignende i løpet av sine 40 år som veterinær.

— Det er alltid trasig å se så mange døde dyr, som i utgangspunktet var helt friske.

Hendelsen ville være nesten umulig å unngå, sier Lunde.

— Dyrene søker ly under trærne, som er de mest utsatte plassene ved uvær.

Tatt hånd om av

Bortsett fra de døde dyrene, var det ingen merker etter lynnedslaget verken på trærne eller i marken. Sauene hadde heller ingen synlige skader.

Lynnedslaget var imidlertid så kraftig at lokket på sikringsboksen til familien Johnsen ble slengt ut i rommet inne i huset, og alle sikringene ble pulverisert, forteller Lise.

De døde dyrene ble tatt hånd om av Mattilsynet mandag.

29 lam drept av lyn i Rogaland

Det er ikke første gang sauer må bøte med livet etter lynnedslag. For en drøy uke fant en bonde 29 av lammene sine spredd utover jordet i Bjerkheim i Rogaland.

I 2006 mistet fire sauer og elleve lam livet da de søkte ly for uvær under en gran i Malvik kommune i Sør-Trøndelag. I 2002 ble 20 sauer drept av lynet i Trysil.