Ingen andre biler var innblandet i ulykken, som skjedde omkring midnatt.

— Bilen kom kjørende nordover på Hopeflaten da den fikk sleng og skar av veien. Bakparten smalt inn i en fjellknaus, før bilen ble slengt ut igjen i veien, sier lensmann Einar Vatne på Lindås og Meland lensmannskontor.

Den 16-årige passasjeren døde på stedet, mens sjåføren kom fysisk nærmest uskadd fra hendelsen. Han skal imidlertid være i sjokk, og ble kjørt til sykehus for kontroll.

Flere minnestunder

I dag klokken 14 blir det minnestund på ulykkesstedet. Trafikken vil bli dirigert utenom Hopeflaten så lenge seremonien pågår.

Rektor Magnus Kvingedal ved Austrheim videregående skole, der de to ungdommene var elever, hadde en tung dag i går. Torsdag var elever og ansatte samlet for å feire skolens 25 årsjubileum. Rektoren var akkurat kommet hjem da han fikk det tragiske budskapet.

— Det er kort vei fra glede til tragedie. Både elever og ansatte tar ulykken veldig tungt. Men elevene er flinke til å støtte hverandre, sier Kvingedal. Skolen hadde en markering i går klokken tolv, og vil samles til ny minnestund mandag klokken ni.

— Vi vil tenne lys, og ha noen musikkinnslag. I tillegg vil presten og jeg si noen ord. Jeg har oppfordret elevene til å søke sammen for å trøste hverandre, sier rektoren.

Fredag kveld var noen av ungdommene som kjente 16-åringen best, samlet på skolen.

Ikke mistanke om rus

Sjåføren av ulykkesbilen ble rutinemessig fratatt førerkortet og måtte avlegge blodprøve. Men det er ikke mistanke om at han har kjørt i ruspåvirket tilstand.

— Det gjenstår mye etterforskning. Biltilsynet var på ulykkesstedet fredag og målte spor og skader på kjøretøyet. Dette skal brukes til å gjøre en beregning av farten, sier Vatne. Lensmannen håper fartsberegningene er klare i løpet av neste uke.

Ulykken skjedde på riksvei 57, på en relativt rett veistrekning der fartsgrensen er 80 km/t. Hopeflaten ligger like ved kommunegrensen mellom Lindås og Austrheim kommune, like før Statoil-stasjonen på Mongstad.

De to guttene kom fra Knarvik i sør og var på vei til Austrheim da ulykken skjedde.