Royal Marines' tradisjonsrike vinterøvelse i Norge begynner stygt å ligne på en reell slagmark, skriver flere britiske aviser i dag.

— Ikke overraskende

Hittil har 154 av de 2500 soldatene som deltar i vinterøvelsen blitt sendt hjem eller trukket ut av øvelsen på grunn av skader, forteller Sgt Stan Bloomer til bt.no. Han er mediakontakt for 3 Commando Brigade, og avviser at antallet skadde soldater er dramatisk.

— Det er en del flere enn vi normalt har, men med tanke på at vi har 2500 soldater ute i felten nesten hver dag og at det er flere år siden forrige gang de fleste av soldatene trente under slike forhold, er det ingen overraskelse, sier Bloomer. Han mener britiske media overdriver mannefallet i vinter-Norge.

Ifølge Bloomer er det registrert 60 tilfeller av frostskader, 22 andre kuldeskader - blant annet skyttergravsfot - og 53 ortopediske skader. I den sistnevnte gruppen er det mange som er skadet under skigåing.

— Ingen av de frostskadde vil få varige mén. De er trukket raskt ut og har fått god behandling, sier den britiske underoffiseren.

Fortsatt er det to måneder igjen av øvingsprogrammet. Brigader Jim Dutton, som leder 3 Commando Brigade Royal Marines, bekrefter overfor Plymouth-avisen Evening Herald at det vil bli satt i gang en undersøkelse for å finne ut hva som har gått galt.

Gamle soveposer

Ifølge Daily Telegraph er de britiske soveposene gamle og slitte, noe som har ført til at forfrosne soldater har tømt de lokale sportsbutikkene i Nord-Norge for nye soveposer. Saken får stor oppmerksomhet i britiske medier fordi det også i Irak er avslørt at de britiske styrkene var altfor dårlig utstyrt for ørkenkrig og kjemisk krigføring.

— Det er mulig at enkelte av soveposene er for gamle, men i så fall er det bare for soldatene å bytte dem ut i nyere modeller. Dette er ikke et stort problem, sier Bloomer.

Voss sentralt

Selv om hoveddelen av øvelsen foregår i indre Troms, er det allierte treningssenteret på Voss også sentralt. Hundrevis av briter er trent opp i Mjølfjell-traktene før de blir sendt videre nord.

— Jeg vil nødig kommentere en slik intern britisk sak, men generelt mener jeg britene er godt utstyrt, sier Oddmund Nygård, sjef for treningssenteret på Voss.

For øyeblikket er rundt 300 britiske soldater under opptrening i Mjølfjell-området.

I tillegg til utstyret, spiller mangel på vintererfaring en viktig rolle, sier en offiser til Daily Telegraph. På grunn av operasjonene i Kosovo og Irak er det mange år siden flertallet av de britiske Commando-soldatene har trent i Norge.