Men det blir vanskeligere for bergenserne å nyte synet av cruiseskipene. Som et ledd i kampen mot terror har folk flest fra 1. juli ikke lenger adgang til kaiene.

Antallet cruiseturister til Bergen har de siste årene gått rett til himmels. Fra 1998 til 2003 var det en økning på 63 prosent. Bergen og Omland havnevesen kan glede seg over at 2004 ser ut til å bli et nytt rekordår for cruisetrafikken.

— Vi forventer 150.000 besøkende i år, sier markedskonsulent Helen Hovland i havnevesenet.

I rekordåret 2003 kom det totalt 137.528 cruiseturister til Bergen, men det er ventet flere i år. Litt av grunnen til det er at flere store cruiseskip som kommer til byen.

— I fjor kom det femten skip over sytti tusen brutto registertonn, i år er tallet tretti, forteller Hovland.

Ingen turgåing på Skolten

Totalt er det ventet 211 anløp av cruiseskip denne sommeren. Omtrent midt i sesongen, fra 1. juli, vil det imidlertid skje store endringer på cruiseskipfronten. Da trer den nye ISPS-koden (International Ship and Port Facility Security Code) i kraft for å bekjempe terror på sjøen.

Planlegger du å ta cruiseskipene ved Skolten eller Dokkeskjærskaien nærmere i øyesyn må du belage deg på å titte gjennom et gjerde.

— Langs veien fra Møhlenpris til Nøstet vil det gå et gjerde. Ved Skolten vil det bli avsperringer fra Festningskaien til Bontelabo, forteller havnedirektøren.

— Den største forskjellen blir at vanlige folk ikke kan spasere på selve Skolten, sier Alf Halsen, sikkerhetsleder i havnevesenet.

Videoovervåking av havneområdene blir også en realitet.

— Kaiene blir ikke så regulert at det er noe problem, tror reiselivsdirektør Ole Warberg.

Bergens Tidende har tidligere skrevet at også avisens havnespalte vil lide fra 1. juli. Cruiseanløpene skulle nemlig holdes hemmelig.

— Å holde tilbake disse opplysningene er ikke en aktuell problemstilling for Bergen. Det har vært diskutert, men vi vil fortsette med å offentliggjøre denne informasjonen, sier Halsen.

Kan få kapasitetsproblemer

Dermed er det uten frykt for represalier vi kan fortelle at verdens største cruiseskip ankommer Bergen 17. juli. 345 meter lange «Queen Mary 2» er på 150.000 brutto registertonn. Mer enn 2600 passasjerer får plass om bord og dermed vil nok bussjåfører og guider i Bergen få kjørt seg når «dronningen» kommer.

— Jeg husker godt 18. juli 2002. Da hadde vi åtte tusen cruisepassasjerer inne, det var kø fra Fløibanen til Torget, det var ikke nok busser. Kapasiteten på turistattraksjonene kan bli et problem når antall turister øker, sier Hovland.

— Det er ikke mange dager i året vi har kapasitetsproblemer. Som oftest går det greit, sier reiselivsdirektør Ole Warberg.

STØRRE OG FLERE: En markant økning av store cruiseskip gjør at vi kan vente oss rekordmange cruiseturister til Bergen i år.<br/> ARKIVFOTO: ARNE NILSEN