Nålene surrer som i et travelt vepsebol i andre etasje på Scandic Bergen City hotell i Håkonsgaten. På rekke og rad sitter tatovører og merker bergensere for livet. I hele helgen holder Bergen Tattoo Expo åpent, og alle som vil kan komme innom og få seg en tatovering fra tatovører verden over.

En av dem er 22 år gamle Ingunn Iversen. Hun ligger halvt avkledd på en benk mens en tatovør tegner en stor fjær over ribbena hennes.

Tatovering på impuls

  • Jeg skulle egentlig bare innom for å se. Så dette kan man vel si er en impulshandling, sier hun til bt.no.

Huden over ribbena er tynn. Det svir litt, men det er ikke verre enn at Iversen holder ut de tre timene tatoveringen tar. Lommeboken får også svi litt. For fjæren må hun ut med 5000 kroner. Men hun er ikke redd for å angre.

  • Jeg har fem tatoveringer fra før og jeg vet at jeg liker det, så det går nok bra. Jeg er nok litt hektet, sier hun.

Fra hele verden

Tatovørene på Bergen Tattoo Expo er fra både Filippinene, USA, Gran Canaria, Brasil og Polen. I tillegg stiller tatovører fra Bergen Ink, som står bak arrangementet.

Ifølge Tom Erik Anker Olsen i Bergen Ink er målet med arrangementet å få tatoveringskunsten ut til folket. For å få det til, har de leid inn artister som Fjorden Baby, Forza og Myrna Braza.

Ifølge Anker er tatovørene som gjester Bergen blant verdens beste. Men du har neppe sett dem på TV for det.

  • De som er på TV er ikke nødvendigvis blant verdens beste bare fordi de er på TV. De som besøker oss her har vi booket gjennom egne bekjentskaper og erfaringer. Disse tatovørene har et svært godt rykte, forteller Anker Olsen.

Nye tider

En av tatovørene som er på besøk i Bergen er Ivan Hess (31) fra USA. Han har bokstavelig talt vokst opp i en tatoveringssjappe.

  • Faren min åpnet sitt første tatoveringsstudio da jeg var ni år gammel. Det var en merkelig, men inspirerende oppvekst, sier han.

Han forteller at tatoveringsmiljøet har forandret seg mye siden da.

  • Tidligere var det ofte motorsykkelmijøer som satte preg på kundekretsen. Nå handler det mer om generell kunst og kultur, mens de gamle miljøene mer representerte en slags motkultur.

På arrangementets første dag gjorde tatovørene unna mellom 20 og 25 kunder, og lørdagen ser også ut til å bli travel for både gjester og kunder på Bergen Tattoo Expo.