— Ulykken skjedde klokken 16.30. Flere hesteekvipasjer havnet plutselig utenfor veien og veltet, etter at hestene av en eller annen grunn løp løpsk, forteller stasjonssjef Nils Erik Eggen ved Sogn og Fjordane politidistrikt til bt.no.

Overkjørt av hestevogner

Øyenvitner forteller bt.no at enkelte av de skadde ble overkjørt av hesteekvipasjer i vill gallopp.

Ifølge Eggen var de britiske turistene på vei ned fra Briksdalsbreen, i retning mot Briksdalsbre Fjellstove. Så mange som 17 ekvipasjer med 51 turister skal ha vært på tur. Hver vogn tar omkring tre turister.

— Flere av vognene veltet, men jeg vet ikke hvor mange det dreier seg om. Fire av de alvorligst skadde turistene ble fløyet i luftambulanse til sykehus i Ålesund, mens tre ble brakt til sykehus i Førde og seks av de minst skadde havnet på Nordfjordeid sykehus. Flere av de skadde klarte å ta seg til Briksdalsbre Fjellstove ved egen hjelp, opplyser Eggen i kveld.

Flere luftambulanser og politipatruljer ankom ulykkesstedet.

Ingen livstruende skadd

Ved henvendelse til de tre sykehusene får NTB mandag kveld opplyst at ingen er livstruende skadd og tilstanden er stabil for de hardest skadde.

I Ålesund ligger et britisk ektepar på 52 år med mulige bruddskader. De ligger til observasjon og tilstanden er stabil. Det samme gjelder to kvinner på henholdsvis 78 og 73 år som ble fløyet til Ålesund med den første luftambulansen. De har skader i brystet og dessuten sårskader. Begge er til observasjon og tilstanden karakteriseres som stabil.

På sykehuset i Førde ligger to kvinner og en mann i 70-årene til observasjon. De har brudd og sårskader, men ingen er alvorlige. De seks siste ble sendt til sykehuset i Nordfjordeid der de fikk legebehandling og to av dem er også innlagt til observasjon.

Flere ulykker

Også tidligere har det vært alvorlige ulykker med hestevognene i Briksdalen. I august i fjor ble tre turister lettere skadd da en vogn veltet, og i år har dieselbiler erstattet en god del av hestetransporten. I 1999 døde en japansk kvinne av skadene hun pådro seg da hestene løp løpsk og flere vogner endte i en bratt ur. Ti andre ble skadet i ulykken i 1999.

Hesteskyssen opp til Briksdalsbreen har vært en populær turistattraksjon siden 1800-tallet. Turistene blir fraktet fra parkeringsplassen til brekanten med vogner som trekkes av fjordinger. 220.000 turister besøkte breen i 2002.

bt.no kommer tilbake med mer.