Læreren ba elevene i 9. klasse om å måle hverandres blodsukker. Til målingen brukte elevene et måleapparat med en nål som stikkes inn i fingeren, slik at en bloddråpe pipler ut. Samme nål ble brukt på alle de 15 elevene som deltok i forsøket — med lærerens velsignelse.

Legger seg flat

Rektor Ole Henry Halleraker på Rådalslien skole beklager fredagens hendelse på det sterkeste.

— Vi legger oss absolutt flate. Dette skulle aldri ha skjedd, sier han.

Naturfaglæreren hadde aldri brukt måleapparatet før, og tenkte ikke på at det kunne utgjøre en smittefare for elevene. Mange farlige sykdommer kan spres når slike nåler deles, deriblant HIV/AIDS og hepatitt.

Alle elevene som brukte sprøyten, måtte på legevakten lørdag for å avlegge blodprøve. Resultatet av prøvene er ikke klart, men risikoen for smitte skal være liten.

— Jeg har vært i kontakt med legevakten, og de anslår risikoen for smitte til 0,5 prosent, sier rektor Halleraker.

Smittevernavdelingen på Haukeland Universitetssykehus er koblet inn i saken, og har bistått skolen med råd. Det var fagpersoner her som avgjorde at elevene måtte sjekkes allerede i helgen.

Foreldre reagerte

Det var foreldrene til en av elevene som reagerte på nålebruken. De sendte en sms til læreren og spurte om elevene hadde brukt samme nål.

Da gikk tabben opp for læreren, som sporenstreks ringte rektor for å informere om saken.

— Læreren var selvsagt fryktelig ulykkelig, sier rektor.

- Vil læreren få en advarsel eller andre reaksjoner etter det som har hendt?

— Dette håndterer vi som en personalsak. Jeg ønsker ikke å si mer om det, sier Halleraker.

Ringte alle foreldrene

Rektor har personlig tatt kontakt med alle foreldrene og beklaget det som har skjedd.

— Situasjonen er ubehagelig for alle, men de har reagert med stor forståelse, sier Halleraker.

Det er ikke kjent om noen av elevene som deltok i forsøket har smittsomme sykdommer.

Kontrollerer elevene

Da legevakten ble kjent med hendelsen, ba de om å få en liste over de involverte elevene. Nå kontrolleres alle med tanke på sykdommer som smitter via blodet.

— Det man tenker mest på er hepatitt B og HIV, samt andre hepatittvarianter, sier overlege Torbjørn Hiis Bergh ved legevakten i Bergen.

Han anslår at rundt ti av elevene har vært inne og tatt blodprøver i løpet av helgen, og forventer svar på prøvene i løpet av et par dager. I mellomtiden ønsker han ikke å overdramatisere smittefaren.

— Dette er friske 14-åringer, og det er lite sannsynlig at de er smittet av noe. Vi har vært i kontakt med smittevernoverlegen, og hvis det viser seg at noen er blitt smittet, må vi ta det derfra, sier Hiis Bergh.

LEI SEG: Rektor Ole Henry Halleraker beklager hendelsen på det sterkeste. Arkivfoto