Sammen med en representant for den norske ambassaden i New Delhi, landet jenten sterkt forsinket på Flesland tirsdag ettermiddag. Der ble hun møtt av venner og representanter for barnevernet.

Foreldrenes nære venner i Bergen, ekteparet Gunn og George-Harald Lerøy, er midlertidig oppnevnt som fosterforeldre for 15-åringen. De vil ta vare på piken til foreldreansvaret er avgjort av norske myndigheter. Ekteparet vil gjerne være fosterforeldre for 15-åringen på permanent basis. Parets ene datter, Kristin, er bestevenninne med piken som kom hjem til Bergen i går ettermiddag.

15-åringen er født og oppvokst i Bergen, med indiske foreldre. Hennes far døde i fjor, og under et besøk hos familie i India i sommer, døde også moren. Jenten kontaktet da familien Lerøy og ba om hjelp til å komme hjem.

Kompleks sak

Det var ingen enkel sak å få piken tilbake til Bergen. Familien Lerøy hadde nemlig ingen juridiske rettigheter for å kreve jenten utlevert, og Utenriksdepartementet anså saken som svært kompleks fordi 15-åringens familie i India stadig utsatte en hjemreise til Bergen.

Etter hvert ble advokat Egil Jordan oppnevnt som verge for piken. Det ble også etablert en ansvarsgruppe bestående av George-Harald Lerøy, barnevernet i Bergenhus, vergen og representanter for 15-åringens skole, Rothaugen. Gruppen har arbeidet for at piken skulle få komme tilbake til Bergen og selv få bestemme over egen fremtid.

— Det er ingen som vil holde henne her, hvis hun selv ønsker å dra tilbake til India. Men både jenten og foreldrene har tidligere gitt uttrykk for at hun må få utdanne seg i Norge, sier George-Harald Lerøy.

Han forteller at 15-åringen nå skal få ro og fred til å bearbeide det hun har vært igjennom, og at hun vil fortsette som elev på Rothaugen skole i Bergen.

Usikre

15-åringens verge, advokat Egil Jordan, sier til BT at det aldri har vært grunn til å tro at 15-åringens tante og bestefar har holdt piken tilbake i India av vonde hensikter.

— De har vært usikre på å sende henne foreldreløs tilbake til et for dem totalt ukjent land. Etter at norske myndigheter oppsøkte dem i byen Indore i forrige uke, har imidlertid saken løst seg, sier Jordan.