Lørdag kveld ved 20-tiden fikk politiet melding om at rundt 50 casuals var involvert i et masseslagsmål ved Ortun skole i forkant av Brann-Vålerenga dagen etter.

— Vi har ilagt til sammen 18 forelegg og tre andre vil få det, sier Tore Salvesen, politistasjonssjef i Bergen vest.

-Får ekstra oppfølging

Han forteller at tolv av dem som fikk forelegg kommer østfra. De seks andre er bergensere. Yngstemann som ble tatt var bare 15 år, ifølge Salvesen.

— Vi ser svært alvolig på at en ung gutt i sin mest påvirkelige alder dras med på sånt. Han vil få ekstra oppfølging, understreker Salvesen.

Han opplyser at de andre som deltok var i alder 25-35 år.

— Er det nordmenn?

— Ja, så vidt jeg vet.

Flere fra Fyllingen

Tore Salvesen sier det neppe var tilfeldig at nettopp de møttes ved Ortun skole.

— Stedet ligger skjult og forholdsvis lukket i forhold til bebyggelsen. Vi pågrep også flere fra Fyllingsdalen. Derfor tror vi ikke at det var tilfeldig at de møttes ved skolen. Noen har pekt ut dette stedet, og vi arbeider med å finne ut hvem og hvorfor, sier politistasjonssjefen.

— Hva tenker du om dette?

— Dette er pøbler med hang til å møtes for å utøve vold. Det er forkastelig, og de fortjener ikke nevnes i forbindelse med idrett.

Anbefaler å betale

Han ser alvorlig på saken og råder de 18 mennene til å vedta foreleggene. Totalt er det skrevet ut forelegg på over 600.0000 kroner.

— De er ilagt 30.000 kroner hver. Kommer de i retten, må de raskt betale mer, i tillegg til saksomkostninger. Jeg anbefaler dem til å betale og få saken ut av verden.

Fant hvite tabletter

Salvesen sier at politiet fant det som trolig er narkotiske tabletter under aksjonen.

— Det er mistanke om at det er beslaglagt ulovlige narkotiske tabletter. Vi fant også tannbeskyttelse og tape som visstnok brukes til å avstive håndleddene.

En av de involverte fikk brudd i nesen. Det er derfor også opprettet en voldssak. Ellers må de involverte svare for at slagsmålet forstyrret offentlig fred og orden. De er derfor siktet etter straffeloven paragraf 350.

Selve fotballkampen på Brann stadion gikk fredfullt for seg søndag kveld.

— Jeg tror det skyldtes vår aksjon kvelden før. De som ble tatt, fikk pålegg om å holde seg i ro gjennom helgen.

STORUTRYKNING: Mange politipatruljer kom til Ortun skole lørdag kveld.
ODD E. NERBØ (ARKIV)