Nå er gutten, som var 15 år da han sendte tekstmeldingene, dømt til betinget fengsel i 13 måneder for blant annet utpresningsforsøk. Han er også dømt for tyveri, trusler, heleri og narkotikaforbrytelser.

Det var i august i fjor at 16-åringen sendte en tekstmelding til en Sotra-mann i 60-årene:

– Send 6000 til denne, så er vi ferdige med det, (...). Hvis dette navnet blir levert til politi eller torpedoer, da er du en død mann.

I retten forklarte gutten at målet, i tillegg til å få penger, var å sjikanere mannen — som han var overbevist om var pedofil.

- Hengt ut på nett

Gjennom lang tid har Sotra-mannen nemlig blitt omtalt som pedofil blant ungdommer i lokalmiljøet. Lydbånd der mannen angivelig gir uttrykk for at han vil ha seksuell omgang med unge gutter har sirkulert i miljøet. Flere slike samtaler, og videoopptak, er senere også blitt publisert på flere nettsteder.

Sammen med sin advokat har Sotra-mannen anmeldt det han mener er grov sjikane.

Advokat Joacim Holter er oppgitt over fremdriften i etterforskningen av disse forholdene.

– Jeg leverte utskrifter og elektroniske kopier av sjikanen til politiet i mai eller juni i fjor. Det ble gjennomført avhør i høst, men etter det har vi ikke hørt noe. Det burde jo absolutt være mulig for politiet å komme til bunns i hvem som står bak dette. Når det ikke skjer, bare fortsetter og tiltar terroriseringen.

- Tar for lang tid

Holter mener det er viktig å få statuert et eksempel overfor ungdommene som står bak sjikanen, og håper den ferske dommen mot 16-åringen kan bidra til det. Han synes likevel det er viktig at politiet også slår ned på det som er publisert om hans klient på nettet.

– Det er alvorlig nok å motta trusler på mobiltelefonen. Men det er langt mer alvorlig at han terroriseres i det offentlige. Sist jeg sjekket hadde en av videoene på YouTube over 90.000 treff, sier Holter.

Det har ikke lyktes BT å få en kommentar fra politiet om etterforskningen av disse forholdene.

Ble ranet

I fjor sommer ble Sotra-mannen stoppet og ranet av en ung mann da han kom kjørende i bilen sin.

I tiden før ranet diskuterte ungdommer på nettet hvordan mannen pleide å kjøre rundt med penger i bilen, og om han burde ranes.

Ifølge advokat Holter er ranet henlagt etter bevisets stilling.

Er selv anmeldt

Etter det BT kjenner til har Sotra-mannen i flere år vært i politiets søkelys for seksuelt misbruk av barn. Han er imidlertid aldri tiltalt eller dømt for overgrep.

Politiet har flere ganger fått tips om at han har forgrepet seg mot barn, og i 1998 ble han registrert som mistenkt i en slik sak. Flere ganger skal han ha blitt stoppet på øde steder med svært unge gutter i bilen.

Mannen har også den siste tiden vært under etterforskning for handlinger av seksuell karakter, etter at han i fjor ble anmeldt. Etter det BT kjenner til, skal det dreie seg om en fremprovosert handling, og politiets jurister skal derfor ha hatt vanskeligheter med å avgjøre om forholdet er straffbart. Advokat Holter ønsker ikke å kommentere hvor denne saken står i dag.