— Vi har inne en 15 år gammel gutt som har fått en alvorlig skade i øyet. I verste fall kommer han til å miste synet, sier overlege ved Øyeklinikken på Haukeland universitetssykehus.

Gutten skulle sende opp et effektbatteri da dette veltet og smalt rett i øyekroken hans.

— Øyet får sjokk av et sånt smell og det samler seg opp mye blod. Etterhvert vil vi se om synskaden blir permanent, sier overlegen.

Hviler ut hjemme

15-åringen er nå hjemme på permisjon for å hvile seg etter den strabasiøse natten, men han skal inn på daglige kontroller framover.

I tillegg til 15-åringen ble to personer behandlet for brannskader etter nattens feiring.

— Alt av fyrverkeri og effektbatterier bør bli utilgjengelig for alle privatpersoner . Å redusere tilgangen er den eneste måten man kan lykkes i å hindre slike skader på, sier overlegen.

Forbud hadde effekt

Antallet øyeskader stupte etter at justisminister Knut Storberget fikk innført forbud mot raketter med styrepinne i forfjor. Forrige gang vi feiret nyttår var det ikke en eneste øyeskade i Bergen. Denne gangen er det altså én.

Før forbudet var det mange nordmenn som mistet synet i ulykker med fyrverkeri. Ved overgangen til 2007 ble fem personer behandlet for øyeskader på Haukeland. (Ingen av dem brukte vernebriller.)

Selv om raketter med styrepinne nå er forbudt, er såkalte effektbatterier og bakkefyrverkeri fortsatt lovlig. Også denne typen fyrverkeri kan gi øyeskader.

Totalforbud? Øyelege Nils Bull på Haukeland har tidligere gått inn for totalt forbud mot privat fyrverkeri.

— Jeg synes at amatører uten kurs ikke skal holde på med dette. Jeg ønsker at det ikke skal være noen alvorlige skader, at det ikke er noen øyne som går tapt på nyttårsaften, sa øyelegen til bt.no etter forrige feiring.