Sønnen min kan ikke gå alene til skolen eller gå på butikken uten å være redd for hva som kan skje, sier Susann Clark fra Kjøkkelvik.

Mobberne ventet på sønnen hennes, Daniel Clark Jenssen, da han skulle hjem fra Kjøkkelvik skole tirsdag ettermiddag. Minst fire jevnaldrende elever fulgte etter ham og overfalt 15-åringen bakfra.

Sparket og spyttet

— Jeg så en skygge som kom bak meg, og deretter kjente jeg et slag i bakhodet, forteller Daniel til BT.

Slag, spark og skjellsord haglet. Daniel prøvde å gå tilbake mot skolen, men mobberne fulgte etter. Like bak noen omsorgsboliger i Kjøkkelvikveien sparket og dyttet de ham slik at han falt i bakken. Deretter fulgte blant annet et spark i ansiktet, og en spyttklyse i håret.

— Beskjeden jeg fikk var: Hvis du sladrer, blir alt mye verre for deg, forteller, Daniel, som til slutt klarte å løpe fra mobberne og søkte tilflukt på skolen.

15-åringen er fortsatt hoven og blå etter overfallet. Han hevder å være mer sint enn redd, men innser at han vil trenge transport til og fra skolen det siste halvåret av tiende klasse. Han og moren har nå anmeldt mobberne for vold og trusler.

Straff for «tysting»

Bakgrunnen for mobbingen, som har pågått i om lag en måned, er et tyveri av en mobiltelefon fra en jente. Daniel Clark Jenssen fikk rede på hvem gjerningsmennene var, og sa ifra til jenten. Da startet bråket. 15-åringen ble stemplet som tyster, og ble fritt vilt.

— En fredag sto det 30 ungdommer utenfor skolen og ventet på Daniel. De var kommet fra hele Laksevåg og Loddefjord for å være med på å ta ham, forteller Susann Clark.

— Hva slags samfunn skal vi få når man må la være å si fra om ulovligheter for å gå klar? spør hun.

Clark roser Kjøkkelvik skole og rektor Monrad Haaland for å ha tatt problemet på alvor, og mener skolen ikke kan klandres for sønnens problemer.

— Vi slår hardt ned på mobbing. Dette er en veldig alvorlig sak, sier rektor Helge Monrad Haaland ved Kjøkkelvik skole.

Rektoren var selv til stede og tok imot den forslåtte femtenåringen da han kom tilbake til skolen for å melde fra om mishandlingen tirsdag ettermiddag.

Mobberne må følges hjem

— Han var en tøffing som kom tilbake hit og sa fra med en gang, sier Haaland.

Rektor føler at han har fått bra oversikt over det som skjedde, og har allerede reagert mot plageåndene.

— Vi følger reglementet vårt, som sier at det skal reageres med bortvisning fra skolen i en til tre dager i slike grove saker. Alle har fått den straffen de skal ha, sier Haaland.

De fire gikk ikke i samme klasse som 15-åringen.

Rektor Haaland hadde i går morges det første møtet med foreldrene til en av guttene som overfalt 15-åringen. De er blitt pålagt å hente mobberne hver dag etter skolen i tiden som kommer.

— Det skal ikke være slik at den som blir mobbet må hentes for å komme trygt hjem. Her er det mobberne som skal ha følge hjem, sier Haaland, som føler at også foreldrene ønsker å samarbeide i saken.

Politi og barnevern varslet

Rektor har vært i kontakt med både politi og barnevern etter voldsbruken.

— Vi har et nært samarbeid med dem. Hele hjelpeapparatet vårt er satt i sving, sier Haaland, som har 590 elever ved skolen sin. Han ønsker ikke å si noe om bakgrunnen for voldsbruken tirsdag.

— Men vi trodde vi hadde fått ordnet opp i dette. Hva som lå bak er i og for seg uvesentlig. Vi har nulltoleranse mot all mobbing, sier rektor.

ROSER SKOLEN: Susann Clark roser Kjøkkelvik skole og rektor Monrad Haaland for å ha tatt mobbeproblemet på alvor, og mener skolen ikke kan klandres for sønnens problemer. Hun ønsker ikke bilde av sønnen i avisen, fordi hun frykter represalier fra mobberne.<p/>FOTO: KNUT EGIL WANG