MARIT HOLM

— Vi venter fortsatt på de siste prøvene, men svært mye tyder på at dette er snakk om en salmonella-sykdom. Utbruddet er dramatisk, men ikke farlig. Om en uke er allting glemt, sier smittevernlege i Bergen kommune, Øystein Søbstad, til Bergens Tidende.

Det var mandag at de ansatte på Oleana-fabrikken fikk i seg mat som har vært salmonella-infisert. Siden da har hele femten personer fått magesmerter, oppkast, feber og diaré - flere i et slikt omfang at de måtte på sykehus for å få væske intravenøst.

— De har nok hatt det veldig vondt, og blitt kraftig dehydrert, men sykdommen går over av seg selv. Det vanlige er at bakterien forsvinner ut av kroppen, forteller Søbstad.

Daglig leder på Oleana, Kolbjørn Valestrand, er selv en av dem som er blitt rammet av matforgiftningen. Han opplyser at bedriften har satt i gang tiltak for å høyne den personlige hygienen.

For selv om det er mest vanlig at man får salmonella fra mat, kan sykdommen i sjeldne tilfeller spres fra et menneske til et annet. God, gammeldags håndvask er det beste middelet for å unngå dette.

Det finnes over 3000 forskjellige salmonella-arter. I hele befolkningen er det mellom 2000 og 2500 sykdomstilfeller i året. De aller fleste blir smittet i utlandet.

I fjor høst ble om lag 50 personer i Bergen syke av salmonella, etter å ha blitt smittet av pinnsvin.