Mellom 15 og 20 personer over hele landet er pågrepet etter at materiale som viser overgrep mot barn ble funnet hos en mann fra Helgeland. Mannen er dessuten siktet for overgrep mot ett barn.

Ingen i Hordaland

Pågripelsene er gjort i 14 politidistrikter, opplyser politiadvokat Jonas Nelaug i Helgeland politidistrikt til NTB.

— Pågripelsene er gjort de to siste dagene over hele landet. Foreløpig ønsker vi ikke å gå inn på hvilke politidistrikter det er snakk om, sier politiadvokaten.

Men ifølge politiførstebetjent Jens Ekmann ved Vold- og sedelighetsseksjonen ved Bergen sentrum politistasjon, er ingen så langt blitt pågrepet i Hordaland.

Heller ikke i Sogn og Fjordane politidistrikt meldes det om pågripelser.

I varetekt

Den siktede, en mann i 60-årene, ble i forrige uke varetektsfengslet i fire uker, de to første med brev- og besøkskontroll. Han er siktet for overgrep mot et barn under 14 år, samt for besittelse og distribusjon av materiale som viser overgrep mot barn. Funnene skal ha blitt gjort på mannens telefon.

Politiet på Helgeland pågrep mannen etter en anmodning fra Sør-Trøndelag politidistrikt. Politiadvokat Nelaug ønsker ikke å kommentere hvorvidt overgrepssaken var kjent for politiet før mannen ble pågrepet, eller om siktelsen er et resultat av gjennomgangen av beslaglagt materiale.

Telefoner og datamaskiner

De aller fleste pågrepne har erkjent besittelse eller distribusjon av ulovlig materiale. Disse vil få en straffereaksjon, opplyser politiet, som har tatt beslag i telefoner og datamaskiner. Sakene etterforskes av politiet i de aktuelle distriktene.

— Vi har satt inn store ressurser i etterforskningen og trukket inn folk fra hele politidistriktet. Vi har vært i kontakt med Kripos, men mener foreløpig vi har kontroll på saken, forteller politiadvokaten.