De fleste vedforhandlere i Bergensområdet har lenge vært tomme for ved. Men klokken 04 natt til tirsdag la lasteskipet «Lystind» til ved kai i Jekteviken i Bergen. Her ble 650 paller bjørkeved lastet av i morgentimene i dag og kjørt ut til en rekke Plantasjen-butikker i Hordaland.

Den første bilen begynte å lesse på litt over klokken 9 tirsdag morgen, og et par timer senere var den hos butikken i Gravdal.

Kaos

På tre timer ble alle de 1400 sekkene med ved revet bort. Assisterende butikksjef ved Plantasjen Gravdal, Linda Beate Hansen, forteller til bt.no at det rådet fullstendig kaos på parkeringsplassen i løpet av de tre timene.

— Flere paller veltet og vi måtte selge direkte fra traileren, forteller hun.

På slutten ble det også uenighet mellom to kunder om hvem som hadde rett på de siste sekkene.

— Det endte heldigvis godt, de fikk hver sin sekk med seg, forteller Hansen.

Hele ettermiddagen har hun måttet skuffe kunder som kommer innom og vil kjøpe ved. Nå håper hun at de får inn mer i løpet av dagene som kommer. Men love noe, kan hun ikke.

Sto og ventet

Da bilen kom frem i formiddag, sto det allerede flere og ventet på ved.

Noen hadde mer flaks enn andre.

— Jeg visste at de hadde fått ved, og hadde tenkt å kjøre fra butikk til butikk for å se om jeg fant noe. Men så så jeg tilfeldigvis bilen i bakken her og snudde, sier vedkjøper Vidar Brevik (37) til bt.no.

Han har én vedovn i hele huset, og med en familie på fem er det mange som trenger varme.

— Jeg har litt ved hjemme, men vi hadde ikke klart oss en uke til, sier han.

Familien Brevik får ti sekker med ved når han kommer hjem i dag. Mer var det ikke plass til i bilen.

Kos med ved

Svein Monsen og datteren Rikke Milli var også på plass for å hente ved i dag. De hadde lest på bt.no i dag tidlig at det skulle komme ved, og tok turen.

— Vi klarer oss, men hjemme har vi kablene på fullt hele tiden. Ved handler jo litt om kosen også, men vi tenkte å spare litt på strømregningen ved å fyre med ved, sier Monsen.

Med to barn ventende i bilen kom Maren Terese Hovden (40) inn på butikkområdet for å se om hun hadde hell i vedjakten. Det hadde hun, og fikk med seg ti sekker ved hjem.

— Vi fryser ikke hjemme, men det minker stygt i vedstabelen vår. Jeg satser på at dette holder en stund. Sammen med sønnen Andreas (9), fikk hun lesset alle sekkene inn i bilen.

Assisterende butikksjef ved Plantasjen Gravdal, Linda Beate Hansen, hadde bokstavelig talt hendene fulle av ved hele formiddagen.

Desperate

  • Folk ringer og spør etter ved hele tiden. Noen virker desperate, spesielt eldre og unge mennesker, sier hun.

Øyvind Lygre i Scandinavian Shipping, som er ansvarlig for båten Lystind, kan ikke si akkurat hvor mye hver butikk vil få av ved, men antyder at veden skal distribueres omtrent likt mellom utsalgene.

Lystind, som startet reisen i Litauen, kommer med både ved og tennbriketter. Brikettene skal distribueres i morgen og dagene fremover.

Har du opplevd vedmangel i vinter? Bruk kommentarfeltet under!

LITT HJELP: Maren Terese Hovden får hjelp av sønnen Andreas til å lesse veden inn i bilen. FOTO: Silje Gomnæs
RETT FRA LASSET: Assisterende butikksjef Linda Beate Hansen (t.v) hjelper Maren Terese Hovden med en vedsekk. FOTO: Silje Gomnæs