Det er påvist svineinfluensa i to besetninger i Norge med totalt 1.400 dyr. Både Veterinærinstituttet og Mattilsynet anbefaler at dyrene nødslaktes for å hindre videre spredning av sykdommen som hittil aldri har fått feste seg i Norge. Den ene av besetningene ble sendt på slakt allerede tirsdag ettermiddag.

– Vi slakter denne besetningen først fordi den er i et område med 55 grisebønder og 23.000 dyr. Vi vil hindre spredning, sier kommunikasjonsrådgiver Kjell Løvik i Mattilsynet i Trøndelag og Møre og Romsdal.

Besetningen, som fikk konstatert influensasmitte mandag, er på rundt 500 dyr. Besetningen på 900 griser i Åsen i Levanger ligger i et område med færre dyr og vil bli slaktet om noen dager.

Destrueres

– Disse dyrene blir nødslaktet og siden destruert ettersom noen av dyrene er klinisk syke og ikke bare har smitten av influensa i seg. Vi slakter ikke syke dyr og spiser dem, det anses som uetisk, forklarer avdelingsdirektør Jorun Jarp i Veterinærinstituttet til NTB.

Landbruksminister Lars Peder Brekk (Sp) holdes løpende orientert om utviklingene og stiller seg bak anbefalingen fra fagmiljøene.

– Sammen med Island er Norge det eneste landet i Europa som ikke har svineinfluensa som en del av hverdagen i landbruket. Når rådene fra fagorganene og fra bransjen selv er at vi vil fortsette å ha en føre var-holdning, så forholder jeg meg til det, sier Brekk til NTB.

Han sier det ikke var uventet at sykdommen ville dukke opp også i Norge, men karakteriserer situasjonen som er oppstått som alvorlig.

Desinfiseres

Mattilsynet holdt tirsdag på å organiserte transporten av dyrene fra Skogn til Norturas slakteri i Steinkjer, som skal ta seg av nødslakten. Slakteriet stenges for annen virksomhet og skal desinfiseres etter at Skogn-besetningen er slaktet. Skrottene blir lagt i lukkede konteinere for destruering.

– Dette er vanlig måte og gjøre det på, det er retningslinjer for hvordan slikt skal gjøres for å hindre smitte til slaktedyr som kommer senere, sier administrerende direktør Joakim Lystad i Mattilsynet.

– Skulle det vise seg at smitten har satt seg i de norske grisebesetningene, får vi vurdere strategien med nedslakting på nytt, sier Lystad.

Han tror norske grisebønder forstår alvoret i saken og at alle i bransjen tar de nødvendige forholdsregler for å hindre videre smitte.

– Krevende

På Veterinærinstituttet er ønsket om fortsatt å holde svineinfluensa unna norske besetninger sterkt. Mens resten av Europa og USA har måttet kaste inn håndkleet og akseptere tapene sykdommen gir, kan Norge fremdeles skilte med influensafritt grisehold.

– Å leve med slik sykdom er svært krevende selv om det ikke er farlig å spise kjøtt fra dyr som er smittet med viruset, sier Jorun Jarp.