Laksevåg desember 2000. To politifolk leter etter en jente (17) som har stukket fra barnevernet. De har fått tips om at hun er på et massasjeinstitutt i Vikens gate.

Politifolkene finner jenten. Det viser seg at hun arbeider som massør under dekknavnet Mia.

To kondomer og 636 kroner

Politiet finner også pornoblader, et skrin med 636 kroner og to kondomer samt en prisliste politiet tror er for sex.

Mia bekrefter i avhør at hun masserte menns kjønnsorgan for penger. Og hun er ikke den eneste som selger sex der.

En 62-åring blir dømt for å ha leid ut til prostituerte. Han får 21 dagers betinget fengsel.

Dette var den eneste kriminelle handling i sexmarkedet bergenspolitiet hadde fått pådømt i «moderne» tid.

— Det finnes langt flere utenlandske prostituerte i Oslo enn her - om det i det hele tatt finnes noen, sa politimester Vidar Refvik til BT i september 2004. BT kunne dokumentere at han tok feil.

- Lett å få tak i damer

11. januar 2005: Etter noen måneders etterforskning slår politiet til mot fire leiligheter i Bergen, Drammen og på Sotra. Fire fra Estland blir senere dømt for hallikvirksomhet. Hovedmannen får 20 måneder fengsel.

Medregnet denne saken har bergenspolitiet etterforsket seks hallik- og menneskehandelsaker siden høsten 2004. 14 menn og 14 kvinner er pågrepet. Så langt er 11 dømt, seks tiltalt og to fortsatt siktet. Saker mot ni personer er henlagt.

Tre av sakene har vært store og svært ressurskrevde for politiet. En av disse starter mandag. Da står fem personer tiltalt i Bergen tingrett.

Spørsmålet er: Hvilke konsekvenser har politiets tøffe satsing fått?

Ikke all verdens, skal vi tro folk med nærkontakt med sexmarkedet i Bergen.

— Det er ikke blitt færre damer på markedet de siste årene. Det er fortsatt enkelt å få tak i dem. Jeg tror ikke politiet har noen sjanse til å stoppe denne virksomheten, sier en middelaldrende mann som hyppig kjøper sex i Bergen.

— De fleste kvinnene jeg har vært i kontakt med har bakmenn. Ofte vet de ikke hvor de skal, eller hvor de skal bo. De venter på beskjed, ofte fra personer i Oslo som ordner reiserute for dem.

- Glad de tar bakmenn

Mannens påstander bekreftes av Utekontakten i Bergen kommune.

— Vi ser hvor utrolig stor og organisert denne virksomheten er. Det rett og slett skrekkelig mange kvinner som blir sendt fra det ene stedet til det andre. Nye kommer hele tiden, sier teamleder Astrid Gerdts, som mener antall utenlandske prostituerte bare har økt de siste årene.

— I fjor hadde vi rundt 125 kvinner på utemarkedet, flere av dem utenlandske. På innemarkedet har vi tidligere regnet med minst 250, sier hun.

Gerdts mener politiets aksjoner sender viktige signaler til prostitusjonsmiljøet om at kvinner under tvang kan få hjelp.

— Vi er i kontakt med kvinner som er glade for at bakmenn blir tatt, sier hun.

Politiadvokat Steinar Andersen har vært involvert i alle prostitusjonssakene i Bergen - unntatt Estland-saken.

— Jeg tror det er helt umulig å få hallikbaserte prostitusjonsmiljø helt bort. I en by vil dette alltid finnes, det tror jeg vi bare må akseptere, sier han.

— Kampen mot prostitusjon kan sammenlignes med kampen mot narkotika. Selv om politiet aksjonerer, så vil det alltid være smutthull der stoffet kommer inn. Slik er det også med prostitusjon. Det vil alltid være et tilbud. Kampen kan synes umulig, sier han.

- Skal ikke være naive

Jørn Solsvik, leder for Spesialseksjonen ved Hordaland politidistrikt, mener likevel arbeidet er meningsfullt når kriminelle blir tatt og får sin dom.

— Vi håper også at kvinnene i dette miljøet har litt lavere terskel for å komme til oss med slike saker, sier han.

Dessuten mener både Solsvik og spaningsleder Odd Hilt at politiet er blitt bedre rustet for slike saker.

— Arbeidet har gitt oss forholdsvis god oversikt over den organiserte delen av markedet. Vi er blitt flink til å bryte opp nettverk som er i ferd med å etablere seg. Det fører til mindre spredning, sier Hilt.

Sakene har også økt politiets kompetanse på etterforskning utenlands.

— Dessuten har det jo stor betydning for kvinnene som reddes ut. Ellers ville de fortsatt vært i samme nettverk, sier Hilt.

Kaare Songstad, nå politimester i Haugaland og Sunnhordland politidistrikt, var politiadvokat i den første store halliksaken (Estland).

— Hovedeffekten er at vi stresser aktørene slik at det blir vanskeligere å organisere slik virksomhet. Men aktiviteten ble enda mer skjult, sier han.

— Vi skal ikke være naiv og tro at vi har begrenset markedet.

TATT: Noen av de 28 som er tatt av politiet for sexkriminalitet siden 2004. Til høyre massasjerommet på Wat Po.
Rumenske halliker på Børs café.
Silje Robinson