Dette skjedde tre dager etter at hun skal ha blitt voldtatt på en hybel i Bergen av en ni år eldre mann. Straffesaken pågår denne uken i Bergen tingrett, der en 24-åring står tiltalt for voldtekt og overgrep mot syv jenter.

— Av og til får vi én kondom. Andre ganger får vi mange, sier jenten, som var 14 år da hun oppsøkte Oasen helsestasjon for ungdom i Fyllingsdalen i romjulen 2002.

Mamma reagerer

Bergens Tidende fortalte i går at helsesøsteren informerte moren til jenten en god stund senere. Moren reagerer på at det tok elleve dager før hun ble informert om at barnet skal ha blitt voldtatt.

— Jeg ønsker ikke å henge ut noen. Men jeg synes jeg skulle hatt beskjed med en gang, sier moren.

Da helsestasjonen innkalte henne trodde hun først det gjaldt røyking på skolens område. Etter at voldtektshistorien kom for en dag, dro moren og datteren til Haukeland universitetssykehus og videre til politiet. I Bergens Tidende.i går rettet bistandsadvokat Line Ingebrigtsen krass kritikk mot helsepersonell som tier om overgrepssaker der unge jenter er ofre. Hun mener det forsinker nødvendige undersøkelser, krisehjelp og eventuell politietterforskning.

- Kan bli nytt overgrep

Ledende helsesøster i Fyllingsdalen bydel, Rita Midtbø, har forståelse for at foreldre reagerer.

— Jeg skjønner det veldig godt. De ønsker å beskytte. Men i den alderen er det ikke alltid at ungdom går til foreldrene. Og dersom vi skal ringe foreldrene umiddelbart, spørs det om ikke barnet utsettes for et nytt overgrep, sier Midtbø.

Hun sier situasjonen er spesielt vanskelig dersom det fortsatt er tid til å sikre biologiske spor etter et overgrep.

— Da jobber vi med å få dem til legevakten. Men vi kan ikke fysisk bringe dem dit. På sikt trenger de støtte hjemmefra. Noen klarer å fortelle det med en gang, andre må vi jobbe lengre med.

— Kritikken går på at dere ikke er flinke nok til å overtale ungdom til å fortelle hjemme?

— Det er lett å si. Men vi jobber hele tiden mot å få koblet inn foreldrene.

Kondomer til alle

Midtbø ønsker ikke å kommentere den konkrete saken med 14-åringen. Men hun bekrefter at barn under den seksuelle lavalder får kondomer når de ønsker det.

— Vi kan ikke hindre dem i å ha et seksuelt aktivt liv. Mange som kommer til oss og ber om prevensjon har vært seksuelt aktive en stund. Da er vi glade for at de kommer, sier Midtbø.

Hun sier at ungdom under 16 får informasjon sammen med kondom.

— I noen tilfeller vil det ikke være rett å informere foreldre, sier helsesøster Sigrun Helland på Stord.