Abdi har nå blitt 22 år gammel, og sitter på asylmottak i Oslo. Oppholdstillatelsen han fikk i 1999 gikk nemlig ut fordi han var i utlandet for lenge. Men i mellomtiden ble Abdi holdt som slavearbeider.

— Hvordan kunne kommunen ordne billetter og alt det praktiske, sende meg av gårde alene som barn, men ikke spørre eller lete etter meg når jeg ikke kom hjem igjen? Jeg skjønner det ikke, sier Abdi til VG i dag.

Avisen skriver om hvordan Abdi fikk oppholdstillatelse sammen med søsteren i 1999. De fikk avslag på søknaden om familiegjenforening, men kommunen ville sponse en gratis feriereise tur/retur til foreldrene i Etiopia. Det var da det gikk galt.

Rømte fra slavearbeid

Abdi og søsteren ble satt på flyet uten eskorte eller voksenoppfølging. I Addis Abeba ble de to søsknene skilt fra hverandre. Ifølge Abdi ble han frastjålet alle reisedokumentene, og endte som slavearbeider i Rabaso, en liten landsby i Etiopia.

Etter flere år klarte han å rømme. Flukten førte ham gjennom ørkenen til Libya, over middelhavet og gjennom Europa på vei til Norge. Men da han kom til Stord kjørte politiet ham rett til Oslo og Løren asylmottak.

Kommunen bekrefter

Stord kommune er ikke helt klare på hva som faktisk har skjedd. Men kommunen bekrefter at de betalte billetten og sendte det mindreårige søskenparet alene med fly til Addis Abeba.

— Etter hva jeg er fortalt er dette en gutt vi aldri klarte å integrere. Da han dro på ferie var vi usikre på om han ville komme tilbake, sier leder Trine Hjertholm ved Sunnhordland interkommunale barnevernstjeneste.

Generalsekretær i Norsk organisasjon for asylsøkere, Morten Tjessem, er bestyrtet over det som har skjedd.

— Det var merkelig og ganske uansvarlig av kommunen å sende søsknene alene på ferie, sier han.

Han mener det er ganske utrolig at kommunen ikke sjekket Abdis skjebne nærmere, siden de faktisk hadde ansvaret for gutten.