Det hele var et eksperiment. Da klassen hans tidligere denne uken snakket om rus, fortalte noen medelever at de hadde fått kjøpe rusbrus. Da Kevin litt senere skulle kjøpe brus i Rimi-butikken på Åsane senter, bestemte han seg for å teste om dette virkelig lot seg gjøre.

— Damen i kassen slo først inn colaboksene og så kikket hun lenge på rusbrusflasken før hun sendte den gjennom og spurte om jeg skulle ha pose, forteller Kevin Flaten.

Kamerat Hans Roger Mjåtveit (13) sto i enden av kassen og prøvde å skjule et latterutbrudd. For dette hadde han ikke regnet med.

— De burde jo ikke ha solgt oss flasken, er kameratene enige om.

— Rusbrus er myntet på ungdom og er for lett tilgjengelig i butikkene. Hvis den skal selges i kolonial, må kontrollen bli bedre, mener Kevins far, Bjarte Flaten.

I går tok Kevin med rusbrusen, en 4,7 prosent «Red square» med vodka og tranebærsmak, til klassen.

— Vi kommer nok til å diskutere dette mer. Jeg synes det er teit at de selger alkohol til 14-åringer, sier Kevin som har inntrykk av at jevnaldrende som drikker alkohol ikke har problemer med å få tak i drikkevarer. Og det de først og fremst drikker, er rusbrus.

Grov glipp

— Dette er en grov glipp fra vår side, og jeg beklager sterkt at dette har skjedd, sier distriktssjef Bjarne Spilde i Rimi Bergen.

Spilde understreker at butikken har spesiell opplæring på salg av alkohol, og at alle ansatte må skrive under på at de har forstått rutinene for salg av rusbrus og annen alkohol.

— Jeg har kontaktet butikksjefen i den aktuelle butikken, og vil personlig forfølge denne saken, sier Spilde.

— Dette skal ikke skje. Det finnes rett og slett ingen unnskyldning for slikt. Når en 14-åring får kjøpe rusbrus, viser det at butikken har for dårlige kontrollrutiner, sier kontorsjef Gro Gaarder ved Kontoret for skjenkesaker i Bergen kommune.

Rimi-butikken på Åsane senter var ikke blant butikkene som i vinter solgte rusbrus til mindreårige.

— Siden dette er første gangen, kommer vi til å kontakte butikken og gi dem beskjed om å innskjerpe rutinene. Våre kontrollører kommer også til å følge denne butikken ekstra nøye fremover. Dersom de selger alkohol til mindreårige igjen, kan det hende at de mister bevillingen til å selge alkohol, sier Gaarder.

Hittil har ingen butikker mistet bevillingen, men en sak mot en dagligvarebutikk i Bergen er under oppseiling. Denne butikken solgte alkohol til åpenbart berusede personer.

18-ÅRSGRENSE: De ser ikke akkurat ut som 18-åringer, Kevin Flaten (14) og Hans Roger Mjåtveit (13). Men tidligere denne uken kjøpte Kevin denne rusbrusen på Rimi.<p/>FOTO: VEGARD VALDE