GUNNAR WIEDERSTRØM gunnar.wiederstrom@bt.no

Det er bakgrunnstallene fra meningsmålingen Opinion AS har utført for Bergens Tidende, som viser dette.

Nå er det ingen grunn for partiets kandidater til stortingsvalget å fortvile. Frp har en oppslutning på februar-målingen som ligger over stortingsvalget i 1997. Den gang stemte 16 prosent på Frp. På dagens måling sier 17,5 prosent at de vil stemme på partiet.

Frp halvert Sammenlignet med den himmelstormende meningsmålingen i september i fjor, der partiet fikk 33,5 prosent av stemmene, er oppslutningen om partiet halvert.Men partiet er ikke rystet i grunnfjellet. Fra forrige måned er det bare drøyt tusen av partiets trofaste velgere som siden sex-skandalen ble kjent sier de svikter partiet.

— Resultatet på BTs måling er i tråd med den utvikling vi har sett for Frp på andre målinger. Vi har fortsatt en oppslutning som ligger over vårt beste valgresultat tidligere, sier førstekandidat Arne Sortevik.

— Skal vi vinne tilbake velgertilliten, og det har vi mulighet til å gjøre, må vi sette alle kluter til. På den måten kan vi komme opp på de nivåene vi har vært målt på i en lang periode, godt over 20 prosent.

Halleraker er inne Det er velgerne Frp har hatt på lån fra de andre partiene, som nå vender tilbake til de partiene de stemte på ved stortingsvalget. Høyre og Arbeiderpartiet tjener særlig på dette. Høyre går frem med 2,5 prosent til 17,2 prosent. Samtidig vinner partiet et mandat fra Fremskrittspartiet og ligger an til å få tre stortingsrepresentanter fra Hordaland.

— Dette er meget gledelig. Høyre har sett jevn oppgang i lengre tid, uten de store hoppene. Denne tendensen holder seg, sier tredjekandidat på Høyres stortingsliste, Øyvind Halleraker.Han tror ikke Høyres fremgang henger sammen med Frps tilbakegang.

— Når Frp hadde sin voldsomme oppgang, var vi ikke så veldig berørt av det. Når de begynte tilbakegangen, fikk ikke vi noen markert fremgang.

— Er du klar for Stortinget?

— Ja.