Bakparten av signaturtoget som suste inn i et snøskred ved Klevenvannet tre kilometer øst for Myrdal stasjon i formiddag, er nå trukket løs. Et lokomotiv fra Flåmsbanen fikk ved 14.30-tiden toget avgårde til Myrdal stasjon. Deretter blir passasjerene evakuert til Flåm.

— Ekkelt

Torunn Fossdal fra Bergen satt i den tredje vognen på toget som sporte av.

– Toget kom kjørende litt forbi Myrdal, så bremset det litt opp og kjørte inn i et stort snøras. Det var litt ekkelt da vognene sporte av, men det har egentlig gått veldig bra, sier Fossdal.

Hun sier at ingen er skadet ombord.

– Noen har slått seg kraftig, men det er ikke snakk om voldsomme skader, sier Fossdal.

- Rasfarlig

Hun og de andre passasjerene i vognene som sporet av, ble først flyttet til en annen del av toget.

– Vi måtte gå ca. 15 meter, og har sittet her siden, sier Fossdal.

Nå sitter hun og de andre passasjerene og venter på å bli evakuert.

– Vi har sittet her siden ti på ti. Vi får mat og personalet er veldig koselige, men det er hele tiden rasfarlig her. Vi ser ingenting, det er bare helt hvitt ute, og vi får ikke gå ut av toget på grunn av været, sier Fossdal.

NSB og Jernbaneverket planla å transportere de 130 passasjerene i toget over i den delen som fortsatt står på skinnene, og frakte dem til Voss.

To tog står fast – I mellomtiden har et lokaltog kjørt seg fast i snøen mellom Voss og avsporingsstedet og sperrer dermed den muligheten, sier informasjonsleder Trygve Hillestad ved Hordaland politidistrikt.

Lokaltoget fra Bergen kl. 08.40 har kjørt seg fast ved Upsete stasjon. Dette kompliserer redningsarbeidet, og betyr at Bergensbanen er sperret i begge retninger.

Et østgående godstog fra CargoNet har parkert alle godsvognene på Voss, og lokomotivet er sendt oppover til Uppsete. Det skal prøve å trekke løs lokaltoget som står fast der.

Ifølge informasjonsdirektør Sindre Ånonsen er det tog 62 (Morgenekspressen) fra Bergen til Oslo som har sporet av mellom Hallingskeid og Myrdal.

Avsporingen skjedde ved Storekleven, så vidt inne i Sogn og Fjordane fylke, 6,5 kilometer fra Myrdal. Terrenget heller bratt ned mot Klevavatnet. Toget har i dag to togsett av typen som ofte kalles Signatur. Hvert sett har 204 seter fordelt fire vogner. Det er de to fremste vognene i det fremste settet (retning mot Oslo) som har sporet av.

Det bakerste settet kan derfor kobles fra og ta med alle passasjerene vestover, så sant linjen kan holdes ryddig nok for snø. Jernbaneverkets folk har reist oppover fra Myrdal med en Robel-tralle for å rekognosere. I tilfelle evakuering vestover, blir det mest sannsynlig satt opp busser fra Flåm.

Ingen skadet – Vårt personell om bord har hittil ikke registrert noen personskade på de 122 passasjerene, melder Åge-Christoffer Lundeby, informasjonssjef i NSB.

Passasjerene som var om bord i det første togsettet der to av fire vogner sporet av, blir ved 11-tiden flyttet over i det andre togsettet, ifølge NSB.

– Der har de varme og blir godt ivaretatt. Strømmen i vognene som sporet av er koblet fra, sier Lundeby.

– Vi jobber nå med å få satt opp alternativ transport for passasjerene, enten fra Voss eller Flåm, sier Lundeby.

– De materielle skadene har jeg ikke oversikt over, sier han.

Svært dårlig vær Hovedredningssentralen er foreløpig ikke involvert i redningsoperasjonen.

– NSB og Hordaland politikammer ser nå på muligheten for å evakuere passasjerene. Dersom de ikke greier å gjøre dette langs jernbanelinjen kan vi bli involvert, men det er ikke noe som tyder på det nå, sier redningsleder Nils Ole Sunde.

– Det er svært dårlig vær i området. Vi jobber på spreng med å få oversikt over omfanget av ulykken og varsler politi og hjelpemannskaper, sier Preben Colstrup, informasjonssjef i NSB til bt.no ved 10.30-tiden.

– Vi vet ingenting mer ennå, sier han.

Pårørende kan ringe NSB på telefonnummer 815 50 911.

YNGVE STEENSÆTH (GRAFIKK)
Yngve Steensæth (grafikk)