Overlegen ved øyeavdelingen på Haukeland universitetssjukehus har siden 2006 talt opp antall øyeskader på nyttårsaften over hele landet.

Årets opptelling viser en liten nedgang fra 15 skader i fjor, til 13 i år.

— Av disse er fire alvorlige skader, som betyr at de får betydelig, varig synsreduksjon. I to av tilfellene vil de nok miste synet, sier Bull.

Bare menn

Alle de rapporterte øyeskadene fra årets nyttårsfeiring er menn. Den yngste er 17 år.

— Det er positivt at man passer på barna og at kvinner passer på seg selv. Men unge menn er det vanskelig å nå med forebyggende arbeid, sier overlegen.

I flere år har Bull tatt til ordet for et forbud mot alt fyrverkeri. Dette har ikke endret seg i år, til tross for at skadetallet har gått noe ned.

— 13 øyeskader er fortsatt for mye. Jeg mener det er galskap at ukvalifisert, ofte berusede mennesker, får behandle eksplosiver uten noen form for sertifisering, sier han.

Bør holde seg edru

Overlege Bull mener det er ganske enkle tiltak som skal til for å forhindre skader.

— Det viktigste er å holde seg edru, holde avstand og bruke vernebriller. Det er i grunnen ganske enkelt. Vernebriller kunne ha spart synet til mange, sier han.

Han mener at når man skal skyte opp et rakettbatteri er det mange beslutninger som må tas. Og da er det viktig med et klart hode.

— Hvis du har kjøpt et batteri til 1700 kroner og det ikke går av, hva gjør du da? Det er ikke så enkelt å ta slike valg i beruset tilstand, sier han.