Litt før klokken 23 torsdag kveld stoppet politiet en stjålet bil i Nesttun-området. Ikke nok med at bilen var tyvgods. De to ungdommene var ikke eldre enn henholdsvis 13 og 14 år gamle. Det var forskrekkede vitner som ga politiet melding om merkelig kjøring.

— Kjøringen var ikke helt etter boken. Disse ungdommene skulle aldri sittet i en slik bil, sier operasjonsleder Asbjørn Andersen til bt.no.

Bilen de kjørte var en nær to tonn tung Chrysler Voyager kombinert bil, stjålet fra en tilfeldig privatperson. Bilen skal ikke ha noen skader etter tenårings-kjøringen.

Ifølge operasjonsleder ble bilen stjålet en gang mellom klokken fire og halv fem på ettermiddagen torsdag.

Begge to skal bo på en barnevernsinstitusjon. Politiet har ikke mistanke om at det har vært rus inne i bildet.

Den siste tiden har det vært flere tilfeller av at svært unge barnevernsbarn i Bergen begår kriminelle handlinger. Politioverbetjent Svein Bjørn Losnegård er frustert over situasjonen.

– Det skulle være helt unødvendig å ikke klare å ta vare på 13-åringer, slik at de reiser til sentrum og truer folk, sier Losnegård til bt.no

I går skrev bt.no om to gutter på 13 og 14 år som gikk til angrep på en 58 år gammel mann i et garasjeanlegg i Lille Markevei.

Ranet med kniv

Begge er under barnevernets kontroll. Tidligere i vinter skrev BT om en 13-åring mistenkt for fem knivran i Bergen sentrum. Denne personen er nå fylt 14 år. Også han bor i barnevernstiltak.

– Han innrømmet til slutt seks knivran, men var mistenkt for syv, sier Losnegård til bt.no

Losnegård kjenner til begge guttene som sto bak gårsdagens angrep i garasjen i Lille Markevei.

Ikke velvoksne gutter

– Dette er ikke snakk om store, velvoksne tenåringsgutter. Dette er gutter som nettopp har startet på puberteten. Det burde være fullt mulig å ha kontroll på dem, sier Losnegård til bt.no.

Han mener han har rett til å reagere på vegne av politiet.

– Sakene havner på mitt bord gang på gang. Disse tenåringsguttene trenger den utredning og behandling de har krav på, og det skulle være helt unødvendig for oss å plukke dem opp i sentrum til stadighet, sier Losnegård.

Dugnad i barnevernet

Bufetat region vest, er fullt klar over problemet med barnevernsungdom som driver i sentrum. På hjemmesidene sine skriver de at de har fått meldinger fra både politi og barnevernsvakten om ungdom i barnevernstiltak som oppholder seg i sentrum og ved de store kjøpesentrene.

På bakgrunn av dette inviterer regiondirektør Geir Kjell Andersland til et møte der problemet skal diskuteres.

Møtet blir holdt mandag 13. mars. Målsettingen for møtet er å finne ut hva som er utfordringen, hvor stor den er og hvem som eier den.

Bt.no har prøvd å få en utdypende kommentar fra Geir Kjell Andersland i kveld uten resultat.