— Jeg fikk helt panikk og trodde han skulle drepe meg, sier Ulrik til BT.

Flere timer etter hendelsen har han fremdeles røde merker under øynene. Mens han forteller sitter moren Anne Elisabeth Risberg og lytter.

— Ulrik forsøkte å ringe meg flere ganger. Da skjønte jeg at noe alvorlig måtte ha skjedd. Han pleier aldri å ringe. Ulrik gråt da han fortalte hva som hadde skjedd. Så sa han: «Men tenk at ingen brydde seg, mamma». Det er det verste.

I affekt skal mannen ha holdt den storvokste trettenåringen Ulrik nede med et kne. Etter å ha tatt kvelertak på gutten, presset mannen tommelfingeren hardt mot nesen hans. Siden stakk han to fingrer inn under øynene.

— Liker du dette? Koser du deg nå? Skal han ha sagt igjen og igjen.

Prøvde å stoppe biler

De tre vennene hans, to gutter og en jente sto skrekkslagne og så på at kompisen ble mishandlet av den rasende godt voksne mannen.

— Vi prøvde å stoppe biler langs veien, men alle kjørte forbi. Det var så ekkelt. Jeg gråt mye da jeg kom hjem, forteller et av vitnene, Katrine Aastvedt til Bergens Tidende.

De var på vei hjem fra Ortun ungdomsskole i Fyllingsdalen da det skjedde. Klokken var mellom kvart over ett og halv to og vennene ventet på bussen. Indirekte var det Katrine som var foranledningen til sinneutbruddet. Ulrik kastet en snøball opp i taket på busskuret. Da det drysset snø ned på Katrine protesterte hun og ba vennen holde opp. Det var da mannen, som hadde stått et stykke unna brøt inn: «Ja, hva er vitsen?»

Ulrik skal ha svart på mannens dialekt at vitsen var å leke med snø. Da tente mannen på alle pluggene.

Dratt etter hetten

— Jeg forstår ikke hva som skjedde, sier venninnen. Ulrik har heller ingen klar idé om hva som kan ha provosert mannen så voldsomt.

— Hva skjedde videre?

— Da en bil sakket opp for å se hva som skjedde, trakk mannen meg langs bakken etter hetten og inn bak busskuret. Der hamret han bakhodet mitt inn i veggen.

— Hva tenkte du?

— Jeg prøvde å si til ham at han måtte roe seg ned. Jeg vet ikke helt hva jeg tenkte. Jeg var så redd. En av kompisene mine prøvde å rive ham bort fra meg, men han var så sterk. Den andre kompisen min hadde tatt opp mobiltelefonen for å ringe etter politiet. Samtidig prøvde de å stoppe biler, sier Ulrik alvorlig.

— Da bussen kom prøvde vennene mine å fortelle bussjåføren hva som hadde skjedd. «Ikke hør på de drittungene», skal mannen ha sagt. Også bussen, som ifølge Katrine Aastvedt hadde kvinnelig sjåfør, kjørte videre.

Anmelder saken

— Vi lever i et kaldt samfunn, sier Anne Elisabeth Risberg.

— Vi nærmer oss jul og høytid. Så skjer slikt uten at noen griper inn.

Mor og sønn kontaktet politiet i går ettermiddag og kommer til å levere inn anmeldelse i dag.

Operasjonsleder Harald Thue bekrefter at det ikke foreligger anmeldelse, men uttaler seg på prinsipielt grunnlag:

— Slike saker ser vi alvorlig på. En voksen skal ikke reagere på denne måten overfor barn.

REDD OG SKUFFET: Jeg var livredd, men det verste var at ingen stoppet for å se hva som skjedde, sier Ulrik Risberg til Bergens Tidende.<p/>FOTO: FRED IVAR UTSI KLEMETSEN