— Overgrepet fikk svært alvorlige konsekvenser for min klient. Den psykiske belastningen førte til fysisk sykdom, forteller bistandsadvokat Beate Hamre.

Nå er den 21 år gamle gjerningsmannen dømt til fengsel i tre år og seks måneder. I løpet av noen få måneder forgrep han seg på fire tenåringsjenter.

«... retten finner det bevist at tiltalte bevisst oppsøkte mindreårige for kun å utnytte dem seksuelt,» heter det i dommen.

Presset ned i sengen

I januar 2003 var tenåringen på et kjøpesenter i Bergen. Her ble hun kontaktet av 21-åringen. Få uker senere fikk hun en SMS med spørsmål om de skulle ha sex.

Den 21. februar skulket 13-åringen skolen for å treffe mannen. Hun ble da låst inn på et soverom, presset ned i sengen og voldtatt. Etterpå truet 21-åringen med bank om hun sladret.

Jenten torde ikke fortelle noen om voldtekten, men i dagboken uttrykte hun sin fortvilelse:

«Jeg orker ikke å skrive noen detaljer for de kommer jeg til å huske for alltid. Jeg vet ikke hva jeg skal gjøre. Mamma og pappa vet ingenting og jeg tør ikke fortelle de det heller. Jeg føler meg så dum.» Etter overgrepet oppsøkte 21-åringen offeret flere ganger for å få henne til å holde tett. Han både truet og angrep henne fysisk. Ved en anledning slo han henne med knyttet neve slik at hun falt, dunket hodet og besvimte.

Fryktet kreft

I månedene etter voldtekten torde ikke jenten gå ut alene. Hun var redd for å treffe overgriperen, begynte å skulke skolen og fikk store psykiske problemer.

— Foreldrene kjente henne ikke igjen, forteller Beate Hamre.

De psykiske plagene førte til fysisk sykdom. Jenten ble innlagt på sykehus flere ganger på grunn av mageproblemer. Til slutt klarte hun ikke stå på beina og havnet i rullestol. Foreldrene fryktet at hun hadde fått kreft.

Først i januar i år, to år etter voldtekten, våget hun å fortelle foreldrene hva som var årsaken til sykdommen.

— Hun ble markant bedre etter å ha snakket med foreldrene, sier Hamre.

Bergen tingrett mener at overgrepet var planlagt. De viser blant annet til at han på forhånd hadde skiftet laken på sengen han voldtok jenten i.

«Tiltalte har opptrådt kynisk og rått, uten det minste hensyn til de alvorlige problemer han har påført fornærmede,» heter det i dommen.

Jenten ble tilkjent 150.000 kroner i erstatning, langt mer enn vanlig i voldtektssaker.

Overtalte barnevakt

Statsadvokat Benedicte Hordnes beskrev i retten mannen som en notorisk sedelighetsforbryter. I løpet av få måneder forgrep han seg på flere jenter.

n I juni og juli 2003 hadde han flere samleier med en 15-åring. Bergen tingrett dømte ham til 30 dagers ubetinget fengsel.

n Den 23. august samme år hadde han samleie med en 13-åring på en fest. Dette førte til at 21-åringen ble pågrepet av politiet.

n Noen uker etter at han ble løslatt, forgrep han seg på nok en mindreårig. Det 14 år gamle offeret satt barnevakt for småsøsknene sine da hun ble overtalt til å ha samleie med mannen.

Denne gangen reagerte retten med å dømme ham til ett års ubetinget fengsel. Totalt må han nå sone fire og et halvt år.

— Dette er en veldig streng dom. Vi skal lese den grundig og vurdere om det er grunnlag for en anke, sier 21-åringens forsvarer, advokat Johan Eide.