TERJE VALESTRAND

Landets høyest liggende julegate, kan de nok kalle det. Og en av de korteste. For mellom stasjonsbygningen og hotellet er det strukket en streng med grønn pynt. I husene i hver ende er det pyntet til jul. Selv om hotellet er stengt til nyttår og NSB så vidt stopper på stasjonen.

Men jul skal det bli, som det heter i adventsdiktet, For dem som er tilstede.

På tredje året

Det er kokk Helene Skålvik Brekke (24) fra Dale som står bak julestemningen på Finse. Hun har ligget på hotellet i flere uker og bygget pepperkakehus.

Midt i resepsjonen kan vi se litt av resultatet. Et gedigen modell av Finse Hotel, slik det så ut i riktig gamle dager. Før det ble delt i to, med en jernbanevogn som bro i mellom.

— Jeg har sett på gamle foto, og dannet meg et bilde av hvordan det skal være, sier den kreative kokken til BT.

— I fjor jobbet jeg på Kinsarvik Fjordhotel, og laget en tilsvarende modell av det hotellet. Året før var jeg i Lofthus og laget pepperkakemodell av Ullensvang Hotel. Det var stort.

— Men dette er større ?

— Ja, dette er det største pepperkakehotellet jeg har laget, det er nesten 2,5 meter langt, sier Helene.

Som ennå ikke er helt ferdig med jobben. Når Finse 1222 åpner for gjester til nyttårshelgen, vil de imidlertid bli møtt av modellen, så snart de kommer seg innenfor dørene.

Koselig på stasjonen

Et venterom hos NSB er ikke alltid like inspirerende. Men på Finse har Helene brukte sine kunstneriske evner også i stasjonsbygget.

I begge de store vinduene har hun pyntet til jul med pepperkakehus og annet kos. Riktig stemningsfullt er det blitt. Og så lenge det er lenge å vente på toget på Finse, blir det god anledning til å nyte kunsten.

— Jeg ville ikke smake på husene, hvis jeg var deg. For de er stålsatt av armeringsjern. Men snopet på taket kan du gjerne spise, forsikrer kokken.

Og mellom de to julete ytterpunktene er det altså en grønn girlander, på noen meter, og vel så det. I skarp kontrast til alt det hvite som ellers kjennetegner Finse på denne tiden av året.

Men vil du handle noe i julegaten, så kommer du til kort. For butikken er nedlagt, hotellet er stengt og stasjonen, - jo den er åpen av og til. Og der kan du kjøpe Finsekalenderen, til minne om det lille samfunnet som storsamfunnet glemte.

STASJONSKOS: Om du skulle vente på toget på Finse før jul, kan du hygge deg med koselig utstilling i begge vinduene.<br/>Foto: RUNE SÆVIG
HOTELLMODELL: Kokk Helene Skålevik Brekke har brukt flere uker på å gjenskape det gamle Finse Hotel, i pepperkakedeig. Detaljene skal være korrekte, hun har studert gamle bilder av hotellet.