• Helt utrolig. Dette er over alle forventninger, jubler Rita Eide Guleng i Julepakkeaksjonen 2002. Hele 12.000 julepakker er samlet inn i Bergen de siste ukene.

Halvparten av julepakkene var fremme i Pascani i Romania i går kveld. I løpet av julen skal de glede både gatebarn, og barn på skoler og barnehjem. Allerede 3. juledag forlater en ny trailer og en minibuss Bergen. Denne gang med kurs for Moskva. Der skal de andre 6000 julepakkene finne veien til noen av Moskvas 30.000 gatebarn når den russiske julefeiringen innledes 7. januar neste år.

I Moskva skjer utdelingen i samarbeid med organisasjonen Aktiv Barnehjelp, som driver et omfattende hjelpearbeid blant foreldreløse barn i den russiske hovedstaden. I Romania er aksjonsleder Harry Samuelsen selv på plass som glad julenisse fra Bergen. En fullastet trailer og en buss passerte grensen til Romania i går formiddag, og nådde frem til Pascani ut på kvelden. Etter nødvendige tollklareringer julaften, er man klar til å dele ut pakker til barna 1. juledag, forteller Rita Eide Guleng.

Siste pakke i går

Julepakkeaksjonen har hatt fast base på Gamle Bergen i juleinnspurten. Dessuten har bergensere i hopetall benyttet seg av muligheten til å levere inn sine pakker på aksjonens stand i Bergen Storsenter. Mange har også bidradd med penger for å dekke frakten.

En av dem som la sitt bidrag i haugen av julepakker i går, var Gunvor Hanseth. Hennes gave er en helt ny barnegenser, som hun håper vil glede et barn i vinterkulden.

— Jeg er selv litt frossen av meg. Så jeg pleier alltid å gi litt til dem som fryser. Julepakkeaksjonen er et flott tiltak, sier den eldre Bergenskvinnen.

Kom med 15 julepakker

Hun er så visst ikke alene. I løpet av førjulsukene har aksjonen fått en rekke bevis på at mange bergensere har tenkt lenger enn til sine aller nærmeste når årets julekjøp ble gjort.

— Et ektepar kom til stasjonen vår på Gamle Bergen med hele 15 julepakker til barn i Romania og Russland. En annen familie valgte litt billigere julegaver til sine egne barn, og ga heller litt ekstra til aksjonen. En grindseng til baby var blant annet deres bidrag, sier Guleng.

Takknemlig

12.000 julepakker er altså over all forventning.

— For to år siden mottok vi 6500 julegaver. Det syntes vi var et utrolig resultat den gang. At vi i år ender på ca 12.000 julepakker, er bare helt fantastisk. Vi er svært takknemlig overfor alle giverne, som også i stor grad er barn i hele Hordaland, legger hun til.

De aller fleste julepakkene er beregnet på fattige barn i julen. Men noen har også levert inn pakker som skal komme voksne til gode.

— Pakkene inneholder klær, leker, tegneutstyr, pynteting og snop. Svært mange kommer med nyinnkjøpte gaver. Andre har funnet frem pent brukte klær og leker. Erfaringene fra tidligere år er at også det som er brukt, holder høy kvalitet, og kommer vel med. Mer en halvparten av dem kommer fra elever ved barneskoler både i Bergen og det meste av Hordaland, sier Guleng.

JULEPAKKEAKSJON: Gunvor Halseth var innom Julepakkeaksjonens stand med sin gave i går. I pakken ligger det en helt ny barnegenser.<p/>FOTO: RUNE SÆVIG