• Da vi tok opp tradisjonen med korsvandring, var jeg ikke klar over at Kalfaret ble brukt til nettopp dette på 1400-tallet, sier daglig leder i Kirkens Bymisjon, Leif Jarle Theis.

Langfredag inviterer Kirkens Bymisjon til ny korsvandring på Kalfaret.

— Nå er det fire år siden vi tok opp igjen den fine tradisjonen. I fjor stilte over hundre mennesker, og vi kommer til å fortsette med langfredagsvandring her også i årene fremover, sier daglig leder i Kirkens Bymisjon, Leif Jarle Theis.

I går møtte vi ham i vårsolen til en liten rusle- og telletur langs den historiske ruten. På 1400-tallet talte fransiskanermunkene 1200 skritt fra klosteret til Kalfartoppen. Vi ble nysgjerrige på om det virkelig er 1200 skritt.

Spennende historie

Korsvandringen har flere dimensjoner. Den skal symbolisere Jesu siste 1200-skritts vandring til Golgata, og den er en solidaritetsvandring med alle som lider i verden.

— Her lå Fransiskanerklosteret, sier Theis og peker mot Danckert Krohn Seniorsenter.

— Jeg hadde ikke hørt om korsvandringen på Kalfaret før organisten i Korskirken, Kristen Øgaard, grov den spennende historien frem, sier Theis.

Den opprinnelige ruten skal ha hatt fjorten stasjoner.

— Vi har ni stopp der vi leser og ber, forteller Theis. Bymisjonens vandring jukser litt, og starter ved Korskirken.

Solidaritet i sentrum

— Det aller viktigste ved korsvandringen vår er å vise solidaritet med dem som sliter. En påminnelse om at vi alle er sårbare, sier Theis.

Vi er kommet på toppen av Kalfaret og skal telle oss nedover. Mon tro om det er 1200 skritt fra Kalfartoppen og ned til Danckert Krohn?

— Vi får bare begynne å telle, sier Theis og slenger jakken over skulderen.

Solen skinner, bilene kjører, vi teller og går, teller og går. Jammen santen.

— Tolv hundre! smiler Theis og stopper på fortauet i Kong Oscars gate. Og ønsker alle som ønsker det, velkommen fredag klokken 17.00.

SPENNENDE HISTORIE: Solidaritetsperspektivet er viktig for Kirkens Bymisjon når de inviterer til korsvandring langfredag. Daglig leder Leif Jarle Theis synes det er spennende at fransiskanermunkene gikk den samme ruten da de hadde sine korsvandringer i Bergen på 1400-tallet.
Foto: Gidske Stark