De tolv rumenerne ble tatt i en razzia mot en adresse i Oslo mandag ettermiddag. De mistenkes blant annet for fire villainnbrudd i Gulen kommune og to innbrudd i hus i Lindås. De grove tyveriene skjedde natt til fredag sist uke.

— Vi ser svært alvorlig på disse sakene. Det er snakk om tyverier fra boliger om natten, mens folk ligger og sover. Vi spør oss hva som vil skje hvis noen våkner og overrasker tyvene. Da frykter vi at det fort kan bli voldelig, sier politioverbetjent Johannes Råen i spesialgruppen for mobile vinningskriminelle (MVK) i Hordaland politidistrikt.

Samme fremgangsmåte

Fellestrekket for innbruddene var at listverk rundt vinduer var fjernet, og at vinduene så var tatt ut. Penger, PC-er, fotoapparat, alkohol og medisiner er forsvunnet.

De arresterte rumenerne knyttes også til tyverier fra Øyrane torg i Arna og en 7-Eleven-kiosk i Bergen sentrum fredag. Mistanken er blant annet basert på vitneobservasjoner av kjøretøy.

De arresterte rumenere fremstilles i dag for varetektsfengsling i Oslo tingrett. Mistanken mot dem gjelder også tyverier i Hønefoss, Drammen og Vestfold. Både fremgangsmåte og vitneobservasjoner gjør at politiet tror det er snakk om en omreisende bande som står bak alle sakene.

Ifølge Majorstua politistasjon, som har ansvaret for mobil vinningskriminalitet i Oslo, er nå tre jurister i sving med å gjennomføre de tolv fengslingsmøtene.

— Denne saken er midt i kjerneområdet for kampen mot mobile vinningskriminelle. Rumenerne har opphold i Oslo, men kjører tilsynelatende rundt i distriktene på raid, for så å returnere til Oslo med utbyttet, sier Råen.

Det er gjort beslag i saken, men så langt er det ikke funnet igjen noe av det som er meldt stjålet i Hordaland og Gulen.

Mer voldelige

I en fersk situasjonsbeskrivelse fra Kripos slås det fast at tyverier og ran begått av personer fra Øst-Europa fortsetter å øke. Omreisende, utenlandske tyver beskrives som stadig proffere - og mer voldelige.

I rapporten, som ble offentliggjort i slutten av august, blir mobile vinningskriminelle fra Romania, Polen, Litauen og Vest-Balkan fremhevet som «markante aktører i det norske kriminalitetsbildet».

Rumenere er den raskest voksende gruppen.