Etter kontroll på legevakten ble gutten sendt videre til røntgenavdelingen på Haukeland universitetssykehus. Røntgenbildene viste at det ikke var brudd i nakken. Gutten ble sendt hjem med en smertefull lærepenge i bakhodet.

— Nesten daglig får vi inn pasienter som har skadet seg på trampoline. Det er som oftest brudd, eller strekk i muskler. Skadene kommer ofte i forbindelse med at barna detter utfor trampolinen, eller de henger armer og hender fast i kanten på trampolinen, sier Vaktlege Stig Pedersen ved Bergen legevakt.

Fikk trampolineforbud

Sunniva Helene Ivarsøy (14) gikk med gips i 12 uker etter at hun i mai fjor brakk foten på tre steder. Også hun falt av en trampoline. Det ble en lang og kjedelig sommer for Sunniva.

— Vi har fullstendig trampolineforbud i familien etter det som skjedde i fjor. Sunniva har vært oppå en trampoline siden, men den hadde sikkerhetsnett, sier mor Trude Veslemøy Ivarsøy.

Hun sier hun kjenner mange som har skaffet seg sikkerhetsnett rundt trampolinen, etter at de leste om Sunniva sin ulykke i avisen.

— Jeg håper folk tenker over hvilke konsekvenser uvettig bruk av trampolinen kan føre til. Senest i dag kjørte jeg forbi en trampoline der sju-åtte unger lekte oppå samtidig. Det er galskap, sier Trude.

Selger mer sikkerhetsnett

Trampolineimportør Kurt Chetkowski har måttet etterbestille sikkerhetsnett flere ganger i år.

Han ser en ny trend blant kundene.

— Foreldre er blitt mer observante. Fire av de fem trampolinene jeg solgte på lørdag ble solgt med sikkerhetsnett. Jeg har vært utsolgt for sikkerhetsnett flere ganger i år. Det har tatt helt av, sier Chetkowski til BT.

Han forteller at rekordsalget av trampoliner for to år siden har dabbet litt av. Grunnen til det tror han er fordi markedet begynner å bli mettet. Det som skjer nå er at foreldre kommer tilbake for å kjøpe sikkerhetsnett og bedre trampoliner.

— Nettene er to meter høye og det er umulig å dette ut av trampolinen. Det er spesielt viktig å ha nett når trampolinen ikke står på et mykt underlag, eller hvis den står inntil en murvegg eller terrasse, sier importøren.

Han anbefaler også folk å kjøpe skikkelig kvalitet når de først investerer i nytt leketøy til barna. En god trampoline koster rundt 4500 kroner. Disse har bedre kantputer og står stødigere.

fakta/trampolinevett

  • Pass på at utstyret er i orden. Trampolinen bør stå vannrett og på et mykt underlag, som for eksempel gressplen.
  • Aldri mer enn én person på trampolinen om gangen. Flere brukere øker faren for personskader.
  • Gå av og på trampolinen på en kontrollert måte, ikke hopp på eller av.
  • Gjør deg kjent med trampolinen før du prøver vanskelige øvelser. Ulike trampoliner har ulik sprett. Vær særdeles forsiktig med øvelser som for eksempel salto; dette øker faren for fall på hode og nakke - som kan føre til alvorlige skader og lammelser.
  • For å bremse et hopp, bøy i knærne når du lander.
  • Ha alltid kontroll når du hopper. Et kontrollert hopp er når du lander på samme sted som du hoppet fra. Hold deg på midten, ikke beveg deg ut mot sidene.
  • Ikke hopp på trampolinen uten at noen andre er til stede.

KILDE: BRUKSANVISNING FRA IMPORTØR