Gard Morken hadde nettopp fylt 11 år da han ble mannens tilfeldige gissel. Gard var i samme rom som gisseltakeren da politiet stormet inn og skjøt mannen i benet.

— Det mest skremmende for Gard var å høre mannen si at han skulle drepes. Vi har spurt ham om hvordan det var da mannen ble skutt, men Gard sier at han følte seg trygg i det øyeblikket politiet kom inn, sier Gards foreldre, Anne Lise Langeland og Morten Morken. For første gang forteller de hele historien om hva som skjedde da familien brått ble dratt inn i et gisseldrama.

- En mann har tatt Gard

6. oktober 2000 skulle familien feire pappa Mortens bursdag. Feiringen ble avbrutt da Gards kamerat kom løpende inn og ropte: - En mann har tatt Gard!.

De neste 75 minuttene er uvirkelige. Anne Lise prøver å roe ned syv små barn i familiens hus. Morten står ved sperringene sammen med naboen Harald Bratlie, som like før er blitt forsøkt knivdrept av mannen som har kidnappet Gard.

I gisseltakerens leilighet sitter Gard sammen med den desperate knivmannen. Mannen tvinger Gard til å skrike sånn at politiet skal høre det. Han har kniv, og prøver å starte en motorsag foran 11-åringen. Så skader han seg selv med en hekksaks mens Gard ser på.

— Tror du på Gud? spør han plutselig Gard.

— Gard prøvde å snakke ham etter munnen. Han opptrådte rolig, og har imponert oss i ettertid når han har fortalt hvordan han analyserte situasjonen og vurderte mulighetene for å stikke av, sier foreldrene.

Fortalte til klassen

Da mannen ble skutt, ble Gard gjenforent med foreldrene. Først i bilen på vei til Legevakten fikk de vite at mannen hadde truet med å drepe sønnen. Politiet skånet dem for den informasjonen underveis.

En uke etter sto Gard foran klassen sin og fortalte om det som hadde skjedd.

— Mange av ungene i klassen var rett i nærheten da det skjedde. De var engstelige, og hadde mange spørsmål, sier Morten.

— Gard har klart seg bra i ettertid, men hendelsen har preget hele familien. Vi har heldigvis fått god oppfølging. Det ekstreme i situasjonen har nok reddet oss, for dette kan ikke skje igjen, sier Morten og Anne Lise.

I går begynte rettssaken mot gisseltakeren. Gards familie følger saken.

— Ingen av oss har sett ham før, og det var tøft å se mannen Gard måtte forholde seg til. Vi håper å kunne fortelle ungene våre at han har fått en streng straff, sier Anne Lise.

DESPERAT: En oktoberkveld i 2000 ble Gard Morken tatt som gissel av en desperat mann. Heldigvis gikk det bra og faren kunne til slutt holde godt rundt gutten sin.
ARKIVFOTO: HALLGEIR VÅGENES