I til sammen 106 år har Sissel Hamre Dagsland (62), Normann Kirkeeide (62) og Lotte Schønfelder (62) vært ansatt i Bergens Tidende når de nå har ryddet sine kontorer og blitt førtidspensjonister.

— Og slett ikke som utslitte og uproduktive medarbeidere, men som journalister som til siste arbeidsdag har satt sitt preg på avisen, sa sjefredaktør Einar Hålien i sin tale til de tre. Etter at Espen Selvik hadde slått an en sorgmunter tone med å fremføre Mozarts hornkonsert nummer tre på lett roterende hageslange, tok Hålien de tre nyslåtte AFP-pensjonistene for seg i tur og orden.

— Når jeg ser Lotte i prosesjonen søttende mai, på stiletthæler og med flosshatt, da skjønner jeg at mitt usle embete er for blåbær å regne mot hennes i søttendemaikomitéen, sa sjefredaktøren.

Han minnet den store forsamling av kolleger om at Lotte begynte som lærling i BT i 1960. Når hun nå slutter etter 43 års velskrivende tjeneste, er det som avisens mest kjente og kjære profil utad.

Og da hun i 1992 fikk J. W. Eides Stiftelses pris for god journalistikk, var den begrunnet blant annet med hennes «kjærlighet til byen og det bergenske språk».

— Og dine originale petiter er jeg stadig like imponert over, sa Hålien, før blomstene og klemmen.

- Med hode og hjerte

Sissel Hamre Dagsland, som begynte i Bergens Tidende i 1973, ble berømmet for sin store kunnskap og dype innsikt.

— Og dine anmeldelser har du skrevet med både hode og hjerte, alltid saklig, forklarende og argumenterende, sa Hålien. Han nevnte hennes brede journalistiske repertoar, innenfor kunst, arkeologi, kirke og historie, og beskrev henne som en medarbeider som er verdsatt og respektert i vide kretser.

— Og da mener jeg videre enn Bergen, sa han. Også Sissel Hamre Dagsland har fått J. W. Eides Stiftelses pris for god journalistikk, hun i 1993.

Kunnskapstørst

Normann Kirkeeide, som har vært ansatt siden 1970, har blant annet seks år som nyhetsredaktør på sin BT-cv - men avslutter som medlem av kommentargruppen og kronikkansvarlig. Hålien berømmet Kirkeeide blant annet for den solide kontakt han har utviklet med miljøet ved universitet og høyskoler.

Og Kirkeeides ustoppelige kunnskapstørst illustrerte Hålien med å fortelle at Kirkeeide gjerne kunne ha to radioer stående på tett ved hverandre, den ene på BBC og den andre på P2, humret han.

Fyndig attest

Redaksjonens klubbleder Rune Valderhaug avsluttet med å gi de tre avtroppende sin fyndige attest.

Om Sissel Hamre Dagsland: ý Den dyptpløyende og nesten feilfrie.

Om Normann Kirkeeide: - Et journalistisk forbilde.

Om Lotte Schønfelder: - Den humørfylte byreporter som ble et av avisens viktigste varemerker.

SLUTTER I BT: Tre markante og avholdte BT-journalister ble i går hyllet av kolleger – nå er de førtidspensjonister – f.v. Lotte Schønfelder, Normann Kirkeeide og Sissel Hamre Dagsland.<p/>FOTO: RUNE SÆVIG