ARNE COLLIANDER

Hetebølgen tidlig i august fikk bergenserne til å kaste klærne, grille, kose seg og hoppe i sjøen. Dette førte til at Georgernes verft ble invadert av badelystne og solhungrige ungdommer. Noen av beboerne lot seg sjenere av støy, plasking og drikking til langt ut i de varme sommernettene. Noen badegjester etterlot seg dessuten flasker og annet søppel.

Da BT ble tipset om tilstandene på Verftet, rykket vi ut for å vurdere problemstillingen. I blokkene på Verftet traff vi flere forargete naboer. Den første artikkelen ble trykket 11. august. I dagene derpå engasjerte både byrådsleder Monica Mæland og politiet seg i debatten. Byrådslederen slo fast at området skulle være offentlig tilgjengelig, mens politiet truet med bøter og til med fengsel for urokråker som ikke holdt fred etter klokken 23. Den som først satte BT på sporet av denne badekonflikten, blir nå 10.000 kroner rikere.

10.000 for sykehus-tips

Sommeren er ofte agurktid, men ikke for BT i år. Både i juli og august ringte årvåkne lesere inn gode tips. 10.000 kroners-tipset for juli tilfaller leseren som fortalte BT om den mislykkete operasjonen Mona Fjellstad Vespestad (27) var gjennom på Haukeland Universitetssykehus i fjor. Sykehustabben gjorde henne 50 prosent ufør. Legen stoppet ikke festingen av en skrue i hodet før den gikk gjennom kraniet og 2,5 cm inn i hjernen hennes, og hjernehinnen punkterte.

I juli i fjor falt Mona Fjellstad Vespestad ut av en hengekøye hjemme på Bømlo. Hun pådrog seg fire brudd i nakkevirvelsøylen, og ble innlagt på nevrokirurgisk avdeling på Haukeland. Uhellet var ute da en slags nakkestøtte — en halovest - skulle festes til hodet hennes.

Vil plassere ansvar

— Tross det som skjedde, er jeg glad for å være oppegående og rørlig og takknemlig for at det gikk så bra som det gjorde, sa Mona Fjellstad Vespestad da BT intervjuet henne i sommer.

Nå er hun opptatt av at noen må ta ansvar for fadesen. Saken er til behandling hos Norsk Pasientskadeerstatning. Hun har også anmeldt legen for dokumentfalskneri, grov uforstand i tjenesten og legemsbeskadigelse med alvorlige følger. Fjellstad Vespestad mener legen i ettertid endret pasientjournalen hennes for å glatte over sin egen tabbe. Haukeland Universitetssykehus har vedgått at det har skjedd en prosedyrefeil. Legen er ikke lenger i arbeid der.

De beste juli-tipsene

Her er andre tips som konkurrerte om 10.000 kroners-tipset i juli:

  • 13. juli skrev vi om to Bergens-familier som var blitt lurt trill rundt da de bestilte sommerhus av «Semesterparadiset» i Sverige. Da de kom frem, viste det seg at husene ikke eksisterte.
  • 14. juli fortalte BT historien om det bergenske legeekteparet Hilde Løland von Volkmann og Richard von Volkmann som under en ferietur på Rhodos reddet tre greske søsken fra å drukne. Ekteparet lå på stranden med sine barn da de oppdaget dramaet. De kastet seg i sjøen, fikk berget barna på land, og satt i gang gjenopplivning. To av de tre søsknene på 6, 8 og 11 år hadde hjertestans.
  • Samme dag fikk BT tips om at en mann hadde satt seg i en splitter ny bil hos Frydenbø Bilsenter i Fjøsangerveien. Mannen ga gass, og braste rett gjennom et stort vindu. Tipseren var raskt på telefonen, og sørget for at BT var på plass like etter hendelsen.
  • 20. juli ble en kvinnelig Gaia-sjåfør ranet med kniv i Fyllingsdalen. En kjapp tipser sørget også her for at BT raskt var på pletten.

August-tipsene

Også i august var det flere 10.000-kandidater å velge mellom:

  • 7. august skrev vi om 26 år gamle Siv Schjøtt som under ferie i Danmark brått ble rammet av blodpropp. Tre timer senere ble hun operert med såkalt lasso, som den første etter en helt ny metode. Dette kan ha reddet livet hennes.
  • I andre halvdel av august hadde vi flere artikler om rotteinvasjon på Nøstet.
  • 27. august skrev vi om røykernes eldorado inne i Tinghuset - der forvalterne av norsk lov holder hus. I deler av kantinen, som er åpen for publikum, var det tillatt å røyke. Men ikke nå lenger. Dagen etter BT-oppslaget ble det tatt affære og norsk røykelov fulgt.
  • 24. august fortalte vi om Oddbjørn By (23) som tok eksamen i religion med sterkt resultat uten å ha fulgt en eneste forelesning. Han memorerte pensum i løpet av 2 dager. Sikkert ikke tilrådelig for de fleste andre studenter, men for Oddbjørn By fungerte det, takket være en ekstrem hukommelse.

Har du et godt tips?

Ring tipstelefonen: 02211

Send e-post til: tips@bt.no