ARNE COLLIANDER

I september hadde BT flere oppslag om insektplagen i noen av studenthyblene på Fantoft. Mørkedal tipset oss først om dette. Hun underviser utenlandske studenter i norsk språk og litteratur ved institutt for nordisk ved Universitetet i Bergen.

— Jeg la merke til armene til en av studentene mine i en pause. Sårene var oppsiktsvekkende og mange. Jeg ble sjokkert da jeg hørte hva som trolig var årsaken, sier hun.

Syntes synd på student

Hun syntes synd på studenten, skotske Inger Molver, og tipset Bergens Tidende om boforholdene hennes på Fantoft.

— En av mine kvinnelige studenter har opplevd å få store utslett og bitt på kroppen som resultat av sengemidd og andre skadedyr. Hun opplever at hun ikke blir tatt på alvor av Studentsamskipnaden i Bergen (SiB), skrev Mørkedal i en mail til avisen.

— Jeg håpet BT ville ta saken opp. For meg var det viktig at SiB ble stilt til ansvar. Det har vært problemer på Fantoft i mange år, sier Mørkedal.

Inger Molver fikk problemer etter bare noen få dager i hybelen hun flyttet inn i sammen med sin samboer i august.

— Jeg trodde først jeg reagerte på noe jeg hadde spist, men etter hvert skjønte jeg sammenhengen, sa Molver til BT.

Flau

Mørkedal var flau over forholdene Molver som utenlandsk student ble tilbudt. Både studenten og hennes foreleser følte at SiB ikke gjorde nok for å få bukt med problemet. Inger Molver fikk riktignok byttet hybel, men det hjalp ikke. Hun fikk fortsatt sår og bitt på armene. Den skotske studenten skrev brev til SiB og krevde redusert eller gratis husleie, men uten å få svar.

Flere tips

BT skrev første gang om saken 15. september, og viste bilde av ett av insektene. Dagen etter slo avisen fast, med hjelp fra eksperter, at det var veggdyr som plaget Inger Molver og andre studenter på Fantoft.

De to artiklene førte til at avisen fikk flere tips om uverdige og lite sanitære boforhold i studentbyen på Fantoft. Hannelore Cuypers og Juni Strand Fjeld måtte «dele» hyblene sine med svære kakerlakker som krøp rundt. De klagde også på tette sluk på badet og ødelagte brannalarmer.

Bergens Tidende behandler alle tips med full diskresjon. Med mindre tipseren selv sier ja til å stå frem, som Marianne Mørkedal, er alle tipsere sikret fullt kildevern og anonymitet.

<b>FAKSIMILE:</b> Denne artikkelen sto på trykk i BT 15. september. Tipseren får 10.000 kroner for beste nyhetstips i september.