Tirsdag meldte bt.no at Lotteritilsynet politianmeldte tre kioskeiere i Hordaland for å ha satt opp det de mener er ulovlige spilleautomater fra det tsjekkiskregistrerte selskapet Jensigame med base i Sverige.

Lotteritilsynet beskriver spilleautomatene som spesielt «aggressive og kyniske» fordi man kan tape store penger på kort tid. Slike gevinstautomater ble forbudt i Norge i 2007.

— To av kioskene har allerede koblet ned automatene og har gitt uttrykk for at de beklager det. De fortalte at de var blitt forledet til å tro at det var lov, forteller Rune Timberlid, kommunikasjonsdirektør i Lotteritilsynet.

Tilsynet jobber nå med å sjekke ut tips om at lignende automater er plassert ut i Fredrikstad, Romerike og Telemark.

— Vi føler oss ikke trygge på at dette angrepet er stoppet. Vi har fått et tips som tyder på at et større parti med automater er på vei til bergensområdet, sier Timberlid.

Om det kommer en dom som sier at dette er ulovlig må vi revurdere det, men frem til den dagen kjører vi på 100 prosent

Kjøres fra Praha

Daniel Håkansson, markedsansvarlig i Jensigame, bekrefter dette overfor bt.no.

— Vi kjører 80-100 automater fra Praha til Norge i dag eller i morgen. De skal både til Bergen og Oslo-området, forteller Håkansson.

Og dette er bare begynnelsen.

— Vi kommer til å dra i gang en virksomhet i Norge som er like stor som den vi har i Sverige, hvor vi i dag har 600 terminaler. Målsettingen er 1000.

Selskapet går frem ved at de kjøper opp automater i land i Asia, som de sender til Praha for ombygging.

Truer med å stenge spill

Norsk Tipping har monopol på spilleautomater i Norge, og ser ikke blidt på at det tsjekkiske selskapet nå prøver seg på det norske markedet. Kioskene som har tatt imot automatene i Bergen, er også tippekommisjonær for Norsk Tipping.

— Vi er kjent med mellom fem og ti tilfeller hos våre kommisjonærer i Bergen og Notodden. Vi har tatt kontakt med dem og gitt beskjed om at dette ikke er lov. Vi har oppfattet det slik at de har trukket ut kontakten, men dette kommer til å bli fulgt opp, sier Peer Jacob Svenkerud, kommunikasjonsdirektør i Norsk Tipping.

Så langt har ikke det statlige selskapet kommet med sanksjoner.

— Men om de ulovlige automatene ikke kobles ned umiddelbart, vil vi vurdere å stenge for spill på våre terminaler på disse kioskene. Det har vi anledning til å gjøre. Dette er noe vi ser alvorlig på, sier Svenkerud.

Nekter å gi seg

  • Vi stiller spørsmål ved på hvilket grunnlag Lotteritilsynet kan fastslå at dette er ulovlige gevinstautomater når det ikke er blitt prøvd i en domstol. Det har ikke Lotteritilsynet myndighet til, sier Daniel Håkansson i Jensigame.

Selskapet har sendt brev til Lotteritilsynet hvor de viser til et EØS-regelverk som de mener betyr at automatene må godkjennes fordi de er tilknyttet en server i utlandet.

Selskapet støtter seg også til at de har fått medhold i en svensk domstol. Jensigame fikk da tilbakelevert automater beslaglagt fra politiet.

— Om det kommer en dom som sier at dette er ulovlig må vi revurdere det, men frem til den dagen kjører vi på 100 prosent, sier Håkansson.

— EU og EØS-medlemsland har rett til å utforme sin egen pengespillpolitikk, og hva som har skjedd i Sverige er uinteressant i denne sammenhengen. Her er det norsk lov som gjelder, svarer Timberlid.

Hva synes du om at gevinstautomater dukker opp i Norge igjen?