Pågangen etter ung arbeidskraft er faktisk så stor at arbeidskontoret i Bergen i år har oppsøkt universitetet, høyskoler og skoler for å få tak i nok ungdom til alle sommerjobbene som kommer trillende inn.— Etter labert sommerjobbmarked de siste årene, har markedet nærmest eksplodert i år. I Hordaland har vi per i dag 100 ledige sommerjobber. Det er bare å oppgi hva du ønsker å jobbe med og levere en CV til oss, sier Sæle. Det er fremdeles mulig å få seg en jobb dersom du ikke er altfor kresen.Det er ledige jobber innenfor private transport- og lagerbedrifter. Kommunene har også problemer med å fylle opp helse- og omsorgsstillingene.- Kommunene må i økende grad ta til takke med ufaglærte i helse- og sosialsektoren i sommer, forteller Sæle.

Gratis jobbreise Jobbene står i kø over hele landet. 1500 sommerjobber er fremdeles ledig, så dersom du kan flytte på deg er mulighetene flere. - Vi betaler reisen til arbeidsstedet, med billigste reisemåte- pluss en liten egenandel, forteller distriktsarbeidssjefen.Arbeidsgiverne har vært uvanlig tidlig ute for å søke etter arbeidskraft. Allerede i februar tok store bedrifter innen transport og produksjon kontakt med arbeidskontoret.

Få jobber til fjortiser Det er først og fremst ungdom over 18 år som får jobb gjennom arbeidsformidlingen. - Du får ikke sommerjobb hos oss som 13 åring. Vi oppfordrer de yngste til å søke sommerjobb som avisbud. 15-16 åringer henviser vi til Ungjobb, sier Sæle. De mest attraktive jobbene blant sommervikarene over 18 år er gartnerarbeid, jordbærplukking og gårdsarbeid. Sæle synes ungdom er blitt flinkere til å få seg jobb. - Internett vet vi blir flittig brukt. Mange har fått sommerjobb ved å oppsøke internettsiden vår (www.aetat.no) eller du kan oppsøke ditt lokale Aetat-kontor, sier Sæle.