Søndag kveld hadde Statens vegvesen bilbeltekontroll ved Oasen og Dokken. Det ble skrevet ut 100 gebyrer à 1500 kroner de fire-fem timene kontrollen varte – totalt måtte altså bilistene ut med 150.000 kroner.

– I sentrum er bilbeltebruken dårlig. Vi ga unormalt mange gebyrer i løpet av relativt kort tid, forteller Tom Børslid i Statens vegvesen.

Les også:

Slik jobber UP

Ventet ved gatekjøkken

1500 kjøretøy ble sjekket. Gårsdagens kontroll var rettet spesielt mot ungdom.

– Det var litt derfor vi sto i nærheten av en hamburgersjappe, en kiosk med videoutleie, en kino og den slags.

– Hva sier bilistene når de blir tatt på fersken?

– 99,9 prosent hevder at de vanligvis bruker bilbelte. Det er stort sett «skulle bare...». De kom rett fra lien og skulle bare ned og ha seg en hamburger eller fylle bensin, de hadde kjørt en kort strekning og ikke rukket å ta på seg beltet.

– Og hva sier dere?

– Vi delte ut brosjyremateriell og reflekser, og ga litt informasjon om bruk av belte, som hvor barna skal sitte og hvor de ikke skal sitte. Selv om man bare skal en kort tur; det skjer mange alvorlige ulykker der folk ikke bruker bilbelte i tettbebygde strøk, sier Børslid.

Som å falle 30 meter

Bilbeltesynderne fikk blant annet høre at å kollidere i 50 km/t uten bilbelte tilsvarer et fritt fall fra ti meters høyde. En kollisjon i 90 km/t er som et fall fra 32 meter (se grafikk).

Statens vegvesen har et landsomfattende fokus på bilbelte for tiden, men kontrollen viste at «mange unge kjører uten belte og enkelte lar helt være å sikre de helt små».

Et titall bilister slapp dessuten unna fordi veivesenets utsendte ikke rakk å vinke alle synderne inn til siden.– Da vi hadde kontroller i påsken, tok vi innfartsårene til byen, og der var det veldig god bilbeltebruk. Denne kontrollen i sentrumsrelatert kjøring viste det motsatte, sier Børslid.

Tall fra Statens vegvesen viser at ti av de 22 bilistene som omkom på Vestlandet i 2007, ikke brukte bilbelte. Ungdom er overrepresentert både på ulykkesstatistikken og når det gjelder dårlig bilbeltebruk.

Når veivesenet har vært ute kun for å registrere bilbeltebruken, viser tallene at i gjennomsnitt én av ti dropper bilbeltet.

– Dette tallet er for høyt, sa samferdselsminister Liv Signe Navarsete da hun i fjor gikk inn for å øke gebyret.

Og fra 1. juli i år ble gebyret for kjøring uten verneutstyr doblet fra 750 til 1500 kroner.

– På landsbasis kan vi spare 40-50 liv i året på bedre bilbeltebruk, mener Børslid.

Les også: – Fem liv kunne vært reddet

Slurver du med bilbeltebruken? Diskuter saken her.

Tom Børslid, Statens vegvesen
Tom Børslid, Statens vegvesen
Scanpix